maandag 1 september 2008

Oordeel over Plooij uitgesteld

Het gerechtshof in Den Haag bepaalt pas over een paar weken of officier van justitie Koos Plooy opnieuw moet worden gehoord in het terroristenproces rond Samir A. Zijn advocaten menen dat Plooy heeft gelogen tijdens een eerder verhoor. Ze willen van de aanklager weten of hij bij zijn uitlatingen blijft of dat hij zijn verklaring wil bijstellen. Als Plooy bij zijn verhaal blijft, zullen de raadslieden het hof vragen een gerechtelijk vooronderzoek in te stellen wegens meineed.

Het proces tegen Samir A. en vier medeverdachten ging vandaag gewoon verder. Het Openbaar Ministerie eiste dertien jaar celstraf tegen Samir A. wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Tegen de vier medeverdachten eiste het OM straffen van acht tot vijftien jaar. De meineedkwestie rond Plooy, die bekend is van de zaak rond Willem Holleeder en de moordenaars van Theo van Gogh en Pim Fortuyn, richt zich op een verklaring van een zus van de enige vrouwelijke verdachte. Plooy zou onzorgvuldig zijn omgesprongen met de verklaring. De advocaten menen dat hij ontlastende passages bewust heeft achtergehouden en dat de aanklager gelogen heeft over het gebruik van deze verklaring in onderzoeken tegen andere terroristenverdachten.

Hoewel advocaat-generaal D. Kuipers, de aanklager van het OM in hoger beroep, geen bezwaar heeft om Plooy opnieuw te horen, noemde hij de aantijgingen van de advocaten ‘ongefundeerd en daardoor ontoelaatbaar’. Het gerechtshof geeft op 26 september in principe een eindoordeel over alle zaken of velt een zogenoemd tussenarrest waarin het hof aangeeft of Plooy voor een tweede keer naar de rechtbankbunker in Osdorp moet komen. Het hof wilde daar gisteren nog geen beslissing over nemen, omdat het verzoek ‘verstrekkende gevolgen kan hebben’. Victor Koppe, advocaat van Samir A., vindt dat het OM zijn kansen heeft verspeeld op vervolging van zijn cliënt, omdat er grove fouten zijn gemaakt in het opsporingsonderzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: