woensdag 14 januari 2009

Stijn Franken: Holleeder proces moet over

Stijn Franken
stijn franken
Tijdens het hoger beroep van Holleeder pleitte zijn advocaat Stijn Franken vandaag om het proces over te doen.

Volgens hem was de rechtbank bij de eerdere rechtszaak partijdig geweest. Rechtbank voorzitter Verpalen had toen tegen een Telegraafjournalist onthuld dat hij overtuigd was geraakt van Holleeders schuld en daar argumenten bij had gezocht. Ook zou hij de moord op Houtman mee hebben laten wegen terwijl Holleeder daar niet voor terecht stond.

Tijdens een zitting voor het hof in augustus zette Franken ook al uiteen dat de uitspraken van Verpalen moeten leiden tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, en dat de strafzaak over moest. Het hof verwierp dat verweer toen, onder meer omdat Verpalen nadrukkelijk heeft ontkend dat hij de in De Telegraaf gepubliceerde uitspraken heeft gedaan. Franke bleek vandaag echter te beschikken over e-mailcorrespondentie tussen De Telegraaf en de rechtbank Haarlem, waaruit het tegendeel blijkt.

In een brief ontkende Verpalen namelijk stellig dat hij dergelijke uitspraken tegenover de verslaggever van De Telegraaf had gedaan.

Rino Verpalen
De verslaggever heeft de tekst echter vóór publicatie aan de persrechter in Haarlem voorgelegd. In een e-mail schrijft deze rechter dat Verpalen ''zich niet herkent in de exacte formulering'' maar dat de strekking weergeeft wat Verpalen de journalist vertrouwelijk heeft meegedeeld.

Franken vindt dat de mail dus feitelijk bevestigd wat er is gezegd. ''Leugens passen niet bij het beeld dat wij hebben van een integere rechtspraak.'' voegde hij daar nog aan toe.

Volgens justitie ging het echter om persoonlijke notities van Verpalen en was de integriteit van de rechtsgang niet aangetast.

Dat is natuurlijk een kulargument. Je kunt uitingen gemaakt door de persoon Verpalen over hoe hij als rechter Verpalen tijdens het proces dacht en handelde niet zomaar opzij schuiven omdat ze niet gemaakt zouden zijn door Verpalen in zijn hoedanigheid van rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: