donderdag 26 februari 2009

240 uur eis tegen gevangenisdirecteur Zwolle

Bert van R. met OvJ Bordenga
bert-r_mr-bordenga
Tegen Bert van R. (54) de directeur van de Zwolse gevangenis is 240 uur taakstraf geëist voor 'het in hulpeloze toestand achterlaten van de fietsendief Harry Terwindt (47)'.

Volgens het Openbaar Ministerie was de dood van Terwindt onbegrijpelijk en onnodig. 'De gevangenisdirecteur had macht om in te grijpen en heeft dat niet gedaan.' Het OM rekent hem dat zwaar aan. Volgens de advocaten van de directeur kon hij het sterfgeval niet hebben voorzien.

Terwindt, een veelpleger, stierf op 2 mei 2008 in een isoleercel in de gevangenis in Zwolle aan een acute doorbloedingsstoornis van een darm. Als Terwindt eerder medische hulp had gehad, had hij volgens OM naar alle waarschijnlijkheid de draaiing van de darm overleefd.*

Volgens de advocaten van verdachte Van R. had Terwindt een 'agressieve houding' tegen bewaarders. Zijn dagboek zou dit bevestigen. Tijdens doorzoekingen van de cel van Terwindt bleek dat hij medicatie en injectienaalden (hij had diabetes) achterhield. In de cel van Terwindt is volgens Van R. ooit een tot mes geslepen tandenborstel& gevonden. Dit maakte openen van zijn cel gevaarlijk.

Terwindt was drugs verslaafde. Hij is vele keren veroordeeld voor onder andere fietsen- en winkeldiefstallen. De advocaat van Terwindt zei dat het slachtoffer net had beloofd zijn leven te beteren na de dood van een vriend. Een week voor zijn dood werd de ISD-maatregel* van Terwindt omgezet in voorwaardelijke straf en zou hij de kans krijgen om af te kicken.

Bert van R., sinds negen maanden geschorst thuis, liet zijn rechters weten dat een veroordeling een schok zou zijn die zijn geloof in de rechtspraak zou aantasten. Hij zou zich dan afvragen of hij nog wel voor justitie kan en wil werken. "Ik vind dat ik naar eer en geweten gehandeld heb", zei hij. "Ik vraag u mij te rehabiliteren."

Van R. is de eerste gevangenisdirecteur die wordt vervolgd voor dood door schuld na een sterfgeval van een gedetineerde.

Ieder ander zou een zwaardere eis wachten. Het vertrouwen in de rechtspraak wordt juist aangetast als er géén veroordeling volgt. Van R heeft iemand op een afschuwelijke wijze laten creperen en durft dan van 'eer' en 'geweten' te reppen.

De uitspraak is op 12 maart. (het werd vrijspraak)

Verloop

volvolus* Terwindt had een aandoening (een zgn volvolus) waarbij de darm is gaan draaien. Hierbij worden de bloedvaten in de darm afgekneld, waardoor een deel van de darm afsterft. Er komen dan gaten in de darmwand waardoor de darminhoud in de buik lekt met als gevolg een massale en ernstige buikvlieontsteking die -onbehandeld- gewoonlijk tot de dood lijdt.
ISD-maatregel = Plaatsing in een Inrichting voor Stelselmatige Daders: Maatregel om zgn draaideurcriminelen max. 2 jaar in een inrichting op te sluiten, boven op hun gewone straf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: