maandag 11 mei 2009

Nederlandse journaliste zou verkracht zijn door Taliban

joannie de rijke 3 Joanie de Rijke (43) (foto) die in november 2008 ontvoerd werd door de Taliban zou destijds meerdere keren verkracht zijn door de commandant van de groep. Ze werd gedurende een week vastgehouden door Talibanstrijders en voor haar vrijlating is zo'n 100.000 euro losgeld betaald.

De Rijke zegt dit in een interview in De Pers. De Rijke was in Afghanistan om een reportage te maken voor het Belgische tijdschrift P Magazine. Zij was ‘embedded’ bij het Britse Ghurka regiment.

In haar boek 'In handen van de taliban' schrijft zedat ze verkracht is door talibancommandant Ghazi Gul. Toch is ze nooit boos op hem geweest. "Ik wil de taliban niet afschilderen als monsters. Ik ben ook niet kwaad op Ghazi Gul. Hij heeft me per slot van rekening in leven gelaten", zegt De Rijke in De Pers. Gul is later omgekomen bij een bombardement. De Rijke spreekt zelf niet van ontvoering, maar van ‘gijzeling’.
Hier klopt iets niet met het verhaal van de Rijke. Even Googelen op 'Ghazi Gul' leert namelijk dat deze man niet bekend staat als Taliban commandant maar als officier bij de Afghaanse geheime dienst en hij stond in ieder geval tot 18 februari 2009 nog aan de kant van de Amerikanen. Ook is Ghul niet bij het bombardement op 18 februari omgekomen maar zijn familie wel.

De Rijke werd 1 november 2008 ontvoerd en werd 7 november 2008 vrijgelaten. Ze mocht zelf met haar hoofdredacteur bellen om te zeggen dat ze ontvoerd was. Dat was dus vóór dat Ghul een wrok tegen de Amerikanen kreeg.

Al met al een leuke instelling van de Rijke en misschien ook een leuke peptalk voor vrouwen die aangifte komen doen van verkrachting:

Vrouw: Agent, ik ben verkracht

Agent: U leeft toch nog? Wat zeurt u dan!

Het is niet aan mij om te weten hoe je je gedraagt als je ontvoerd en verkracht zou zijn maar er begint toch wel een heel verdacht luchtje aan het verhaal te hangen. Zo mochten bijvoorbeeld ook haar 2 zonen (overigens al in de 20) niet van de ontvoering weten. Volgens haar hoofdredacteur Lescroart hield de Rijke zich in het telefoongesprek ‘onwaarschijnlijk sterk’. Ik denk dat ‘onwaarschijnlijk’ hier het juiste woord is.

Melissa_Fung Kort na de gijzeling van de Rijke werd de Canadese CBC journaliste Melissa Fung (foto) ontvoerd. Zij werd anders behandeld dan de Rijke. Waar deze laatste zich kennelijk buiten met enige vrijheid kon bewegen, werd Fung vastgebonden en 4 weken in een grot waar ze niet kon staan gekieperd.


Update 29 Mei 2009 Gisteren haalde tijdens de 'verantwoordingsdagen' politicus Geert Wilders de vergevingsgezindheid van de Rijke aan als voorbeeld van wat er mis was met het kabinet en haar 'linkse elite'. Daarbij vielen vele fractievoorzitters over hem heen in een poging om vooral maar niet op de boodschap in te hoeven gaan. De Rijke zelf deed er ook nog een verbolgen schepje boven op door te zeggend at ze toch wel 'heel boos'op haar ontvoerders was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: