donderdag 4 juni 2009

24 jaar voor moord in Kootstertille

Ids I. (44) is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 24 jaar cel wegens moord op Murkje de Vries (36) in Kootstertille (Friesland-gem Achtkarspelen). Hij schoot Murkje dood in haar woning in de nacht van 1 op 2 februari 2008. Het Openbaar Ministerie had dertig jaar cel tegen de man geëist.
Eerder die avond had hij in Harkema al zijn ex-vrouw Trienke Tabak(37) en haar nieuwe vriend Meint van der Bij(43) in de woning van de laatste in Harkema van dichtbij beschoten. Meint van der Bij werd destijds in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Groningen gebracht, Trienke Tabak ging naar een hospitaal in Leeuwarden. Zij overleefden de schietpartij echter wonderwel. Relatieproblemen waren oorzaak voor het drama.

Een half uur na deze schietpartij ging Ids I. naar een woning aan de Seine te Kootstertille. Hier schoot hij Murkje de Vries dood. Zij had nog geprobeerd door een dakraam uit de woning te komen, maar werd tijdens haar vlucht in de dakgoot alsnog geraakt. Ze overleeft de schietpartij niet. Hij hield haar verantwoordelijk voor de breuk met zijn ex-vrouw.

Ids I. was na de dodelijke schietpartij in zijn auto gestapt en naar Duitsland gereden. De politie wist hem daar te achterhalen en aan te houden.

Update 26 november 2009: Naar aanleiding van de zaak Elzelien Farquharson Kooij, probeert ook Ids I zijn zaak heropend te krijgen omdat hij onder invloed van Seroxat® zou zijn geweest.

Dit item was ook tijdens zijn rechtszaak aan bod gekomen, maar de drie deskundigen die destijds door de Leeuwarder rechtbank werden gehoord verschilden van mening. Een door de raadsvrouw ingeschakelde hoogleraar (prof. dr. Ivan Wolffers) dacht destijds dat het goed mogelijk is dat de verdachte als gevolg van twee pillen van het antidepressivum paroxetine over de schreef is gegaan. Twee professoren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) uit Groningen zijn er niet van overtuigd dat er een verband is tussen de geweldsuitbarstingen en het medicijn. Een van de deskundigen noemde het ‘buitengewoon onwaarschijnlijk’ dat de verdachte extreem agressief is geworden van de pillen.

Het Hoger beroep dient 27 november 2009

Update: Dat is 11 juni 2012 geworden

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: