vrijdag 26 juni 2009

Hoge Raad bevestigt geen verbod Hell’s Angels

De Hoge Raad heeft vandaag beslist dat de Hells Angels in Harlingen niet mogen worden verboden en ontbonden. Hiermee bevestigt het hoogste rechtscollege van Nederland het oordeel dat het gerechtshof in Leeuwarden eerder velde.

Het Openbaar Ministerie had om het verbod van deze afdeling van de Hells Angels gevraagd, omdat het vindt dat de motorclub een criminele organisatie is. Justitie probeerde op deze manier ook andere afdelingen verboden te krijgen, maar slaagde daar eveneens niet in.

In de jarenlange strijd tegen de Hells Angels in Nederland heeft het OM tot nu toe alleen maar in het stof gebeten. Het OM had dan ook al reeds aangekondigd dat als de Hoge Raad het oordeel van het hof bevestigt, het voorlopig de handdoek in de ring gooit wat betreft de strijd tegen de Hells Angels.

Deels was dit door stommiteit van het OM zelf dat in een grote zaak tegen de Hell’s Angels ‘vergat’ vertrouwelijke telefoongesprekken te wissen, waarop zij niet ontvankelijk werd verklaard.

De poging om de Hells Angels te verbieden was gebaseerd op een artikel uit het Burgerlijk Wetboek. Dat maakt het mogelijk om een organisatie verboden te verklaren en te ontbinden wanneer die in strijd met de openbare orde handelt.

De rechtbank en het hof in Leeuwarden wezen in 2007 het beroep hierop af, omdat de aangevoerde gedragingen en omstandigheden „niet voldoende ernstig” waren om het zogenoemde chapter Northcoast te verbieden.

Het hof vond destijds dat er wel gedragingen zijn geweest die voor een deel kunnen worden aangemerkt als maatschappelijk ongewenst en soms ook strafbaar, maar die hadden volgens het hof echter niet zo'n ernstige inbreuk op de openbare orde gemaakt, dat daarmee het verbieden en ontbinden van de Hells Angels in Harlingen werd gerechtvaardigt.

De Hoge Raad volgt nu die redenering. Het rechtscollege tekent erbij aan dat misdragingen van clubbroeders elders in Nederland of de wereld de Friese Angels niet kan worden aangerekend. Het verband tussen de chapter Northcoast en Angelafdelingen in binnen- en buitenland is daarvoor te mager, oordeelt de raad.

De Hoge Raad vindt voorts dat een verbod op een vereniging of stichting alleen in het uiterste geval kan worden uitgesproken. Een verbod is een ernstige inbreuk op de vrijheid van vereniging en vergadering, een grondbeginsel van de democratische rechtsstaat. Alleen als er sprake is van activiteiten die de samenleving ontwrichten, kan zo'n verbod noodzakelijk zijn.

De Hells Angels in Harlingen zijn tevreden over de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag dat zij niet verboden mogen worden. „We zijn er blij mee”, zo reageerde een van hen vandaag op het nieuws.

Het OM haastte zich te verklaren dat de Hell’s Angels ‘echt niet onaantastbaar zijn’. Nou, als dat zo is lullo’s, waarom hebben julie dan zo in het stof gebeten?? O ja, telefoontaps vergeten te wissen. Geen onaantastbaarheid van de Angels dus maar gewoon incompetentie van het OM.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: