vrijdag 17 juli 2009

Eveneens levenslang voor moorden Inn & Out in hoger beroep

Zé Carlos Borges de Brito (33), Elmer Pinto e Neto Brito (34) en Fernando Pires (34) zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat zij in november 2005 drie mensen hebben vermoord in het Rotterdamse café Inn & Out. De uitspraak is conform de eis. Zij hadden in eerste instantie van de rechtbank ook a levenslang gekregen.

José Barbosa, de vierde dader, is naar de Kaapverdische eilanden gevlucht en heeft daar 25 jaar gevangenisstraf gekregen.

De vier sloten de bezoekers van de kroeg op, bonden hen vast en uitten doodsbedreigingen. Niemand zou de gelegenheid levend verlaten, lieten ze herhaaldelijk weten. Na de moord hebben zij in het café brand gesticht.

Volgens het hof is het opleggen van een levenslange celstraf niet in strijd met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De verdediging had aangevoerd dat in Nederland een levenslange celstraf daadwerkelijk levenslang is en geen uitzicht biedt op beëindiging. Eerlijk gezegd een zwak en onzinnig verweer.

Update 22-2-2011: De hoge raad bekrachtigt het vonnis. De uitspraak is daarmee definitief.

Zie ook: Levenslang veroordeelden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: