dinsdag 22 februari 2011

Uitspraak: Opnieuw levenslang in cassatie in Inn & Out zaak

Naomi Verheul
Zé Carlos B. (35), Elmer P. (36) en Fernando P.(36)  moeten definitief een levenslange straf uitzitten voor hun aandeel in de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out. De Hoge Raad heeft dat vonnis van het gerechtshof in Den Haag van 17 juli 2009 vandaag bekrachtigd.

Ook de rechtbank in Rotterdam had de mannen een levenslange straf opgelegd. Ze gingen op 15 november 2005 bewapend met machinepistolen het café aan de Schiedamsesingel binnen met het plan de eigenaar voor een half miljoen euro af te persen. Ze sloten bezoekers op en een toevallige passant, bonden hen vast en uitten doodsbedreigingen.

Even later werd iedereen beschoten, met een brandbare vloeistof besprenkeld en stichtten de daders brand. Om er zeker van te zijn dat iedereen dood was, volgde een tweede salvo uit een machinepistool. Drie personen, Alberto José Frances (34), de Surinaamse Naomi Verheul (26) (foto) en Jan van Zon (43) overleden, een vierde, barvrouw I.T. (destijds 23) raakte blijvend verlamd. Als door een wonder overleefden de meeste aanwezigen de kogelregen. Ze vielen over elkaar heen en hielden zich voor dood om te overleven.

Levenslang betekent in Nederland dat iemand ook echt tot zijn dood zit opgesloten. De enige mogelijkheid om vrij te komen is gratie, maar dat gebeurt zelden. Een vierde man José Barbosa (32) is overigens op het Kaapverdische eiland Sao Vicente veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar. Dat is de maximumstraf op de eilandengroep

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook