maandag 26 april 2010

Vrouw van balkon gegooid | Man aangehouden

Een vrouw (28) is vanmiddag zwaargewond geraakt nadat zij vanaf het balkon op de tweede verdieping van een woning aan de Emelissedijk in Rotterdam-Hordijkerveld / IJsselmonde was gevallen.

Om zes uur kwam bij de politie de melding binnen dat een vrouw vanaf de tweede verdieping van een woning aan de Emelissedijk was gevallen. Volgens getuigen had de vrouw kort daarvoor ruzie gemaakt met een man.

Agenten die ter plaatse gingen troffen de vrouw zwaargewond op het trottoir aan. De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is zeer ernstig.

In de woning werd op dat moment niemand aangetroffen. Tegen tien uur die avond meldde de bewoner (33) van het pand zich op het politiebureau. Hij is aangehouden. De exacte toedracht van het ongeval moet uit uitvoerig onderzoek blijken.

Update 3 december 2010: De vrouw is medio mei aan haar verwondingen overleden. Hoewel justitie er van overtuigd is dat de vrouw zelf over het balkon is geklommen en gesprongen is, meent zij dat de man hier toch verantwoordelijk voor is omdat hij eem 'bedreigende sfeer' zou hebben geschapen. Het OM eist daarom 7 jaar cel tegen de man.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nieuwe naam op 'Nationale Opsporingslijst'

De Ghanees Alex Kwame Fuachi (32) wordt toegevoegd aan de lijst van meestgezochte criminelen van Nederland, de Nationale Opsporingslijst

Alex Kwame Fuachi zou zich in april 2008 schuldig hebben gemaakt aan een gewelddadige overval op een Bloemendaals gezin.
De man des huizes werd destijds bewusteloos geschopt en in zijn buik geschoten. Zijn vrouw en dochter werden ook vastgebonden en beschoten. Fuachi werkte volgens de politie toen al vier jaar voor het gezin als klusjesman.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen verdere vervolging in zaak Deborah Rosiek

Deborah Rosiek
Justitie ziet af van verdere vervolging in de zaak Deborah Rosiek. Het Hoger Beroep dat het OM in juli 2008 aanspande tegen verdachte Hans P. was al ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

De hoogzwangere Rosiek verdween in juni 2003, de dag voordat ze zou bevallen van een tweeling, in Amsterdam. De verdachte was lange tijd haar geheime minnaar. Hij zat ruim een jaar vast. In juli 2008 werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

In de kelderbox van P. werden destijds bloedsporen van Rosiek aangetroffen. Ook was P. de laatste die Rosiek levend zag. Bij nieuwe tips wordt de zaak heropend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte in coldcasezaak aangehouden | John Sweeney

De politie in Londen heeft vandaag in Londen een Brit (53) aangehouden die wordt verdacht van de moord op de Britse Paula Fields (31), uit Liverpool, in Londen en de Amerikaanse Melissa Halstead (33) (foto), uit Dayton Ohio, in Rotterdam.

Melissa Halstead werd op 3 mei 1990 in de Rotterdamse Westersingel gevonden en Paula Fields op 19 februari 2001 in het Regent's Canal in Londen. De twee vrouwen waren onthoofd en misten hun handen. Halstead werd pas in 2008 definitief geïdentificeerd. Toen een mogelijk verband bleek tussen de lugubere moorden smeedden de Rotterdamse en Londense politie in 2009 een gezamenlijk team.

De zaak kwam kort geleden weer volop in de media toen Opsporing Verzocht aandacht besteedde aan deze zaak. „Dat leverde waardevolle informatie op”, aldus het OM. „Er hebben zich onder andere mensen gemeld die de Amerikaanse kenden toen zij in Amsterdam woonde.” Ook het Britse programma Crimewatch besteedde aandacht aan de zaak.

Vier leden van het Rotterdamse coldcaseteam (CCT) zijn in Londen bij het verhoren van de verdachte en getuigen. Een Britse officier van justitie beslist morgen of de verdachte verder wordt vervolgd.

De politie sluit overigens niet uit dat er een verband is met nog een derde moordzaak. Daarbij gaat het om een onbekende vrouw, wier lichaam op 6 september 1992 in Amsterdam werd gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat dat het lichaam was van de vermiste Melissa Halstead, maar die bleek al eerder -ongeidentificeert- in Rotterdam begraven te zijn. Het DNA onderzoek in de zaak van dit nog onbekende stoffelijk overschot in Amsterdam, leidde echter tot de identificatie van Melissa. Overigens werd in Amsterdam in 1985 eveneens de Britse Joana Wilson gevonden in een gracht, ontdaan van hoofd en handen.

Mogelijke slachtoffers
Melissa Halstead
Paula Fields
Onbekende vrouw, Amsterdam
Antoinette Bont
Joana Wilson

Hoewel het OM terughoudend is met mededelingen over de identiteit van de gearresteerde man, gaat het waarschijnlijk om de Britse Timmerman John Sweeney. De als sadistisch en zeer gewelddadig bekende staande Sweeney had namelijk met zowel Melissa Halstead als Paula Fields een relatie. Zijn arrestatie zal ook niet al te moeilijk zijn geweest omdat hij momenteel vier levenslange gevangenisstraffen uitzit voor poging tot moord op een ex-vriendin, Delia Balmer, in 1994. Hij zou tegen Balmer gezegd hebben dat hij in Nederland ene 'Melissa' had vermoord.

Sweeney ontmoette Halstead in Londen in 1988 waar ze op Russelsquare werkte als fotografe en visagiste. Hun relatie was tamelijk geweldadig. Zij verhuisden naar Oostenrijk, waar Sweeney een tijd in de gevangenis zat omdat hij Halstead had aangevallen met een hamer. Halstead vluchtte naar Amsterdam en vestigde zich als fotografe op de Kromme Waal, waar Sweeney haar weer op kwam zoeken. Klaarblijkelijk had zij hem 'vergeven' want de relatie zette zich voort tot haar verdwijning.

Sweeney vertrok in juli 1992 weer naar Engeland en begon een relatie met Delia Balmer. Na de aanval op haar dook hij 6 jaar onder (ook in Nederland) totdat hij in 2001 in Londen werd gearresteerd.

Update 27 april 2010: Inmiddels is bevestigd dat het inderdaad gaat om John Sweeney die in zijn cel is aangehouden. Sweeney zal er niet van wakker liggen: Hij heeft al 4x levenslang. Sweeney wordt mogelijk ook verdacht van de moord op de Groningse prostituee Antoinette Bont

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Tweede arrestatie na dood Recep Namli

De politie heeft zondagavond in Cuijk een tweede verdachte aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van een Recep Namli (49) uit Den Bosch.

Recep Namli werd sinds 28 januari vermist en op 18 maart dood teruggevonden in zijn auto op een parkeerplaats bij een flat aan de Hoge Slagen. Recep Namli was door een misdrijf om het leven gekomen en vermoedelijk al enkele weken dood.

De 25-jarige man uit Cuijk werd zondag nabij het centrum van zijn woonplaats opgepakt. Donderdagavond arresteerde de politie in zijn woning in Den Bosch al een 24-jarige man. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook