dinsdag 13 mei 2008

Rechters in snelkookpanmoord blijken partijdig

Door een toeval is gebleken dat de rechters die zich buigen over de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord partijdig zijn.

Vorige week kreeg de verdediging per abuis een stuk van de griffier van de rechtbank, waarin volgens de advocaten al allerlei oordelen worden gegeven over de zaak. De rechtbank is hierdoor niet onpartijdig constateren de raadslieden. De rechters zouden daarom de zaak aan andere rechters moeten overdragen. Dat betoogden de advocaten van de hoofdverdachte, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, dinsdag voor de rechtbank.

Ze willen dat de rechters zich terugtrekken, anders volgt er een zogenoemd wrakingsverzoek. Hiermee proberen de advocaten de magistraten dan alsnog te dwingen om de zaak neer te leggen.

De rechters in Haarlem laten dinsdagmiddag weten wat ze gaan doen. Het proces kan door deze laatste ontwikkeling opnieuw flink worden vertraagd.

Y. zit reeds zéér lang - 3,5 jaar - in voorarrest. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem ervan dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid.

Y. zou in 2002 ook zijn 30-jarige ex-vrouw op gruwelijke wijze hebben vermoord. De man ontkent voor de misdrijven verantwoordelijk te zijn.

Het proces liep eerder al flinke vertraging op, nadat Y. eind 2006 zijn twee advocaten wegstuurde. Ook werden er drie nieuwe rechters op de zaak gezet, nadat ruim een jaar geleden al een medeverdachte werd veroordeeld tot acht jaar cel. Dat lijkt, gezien de schuldig bevinding aan een gruwelijke moord, erg kort.

Als de rechters zich van de zaak excuseren is er natuurlijk geen enkele garantie dat de nieuwe rechters de zaak onbevangen tegemoet treden maar dan wordt in ieder geval de schone schijn opgehouden.

Naschrift: Op 14 Mei dienden de rechters een verschoningsverzoek in. Voorzitter R. Steinhaus zei dat de rechtbank zich vrij voelde om onbevooroordeeld te oordelen maar zeiden begrip te hebben dat de verdediging daar geen vertrouwen meer in had.
De zgn. verschoningskamer beslist uiterlijk 27 mei of dit verzoek wordt ingewilligd. Als het verzoek wordt afgewezen, dan volgt een wrakingsverzoek.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: