dinsdag 11 november 2008

10 jaar cel voor overval met dodelijke afloop

Orville K. (24) is door het gerechtshof in Amsterdam  veroordeeld tot tien jaar cel voor de overval op en het doden van Erkan Yildiz (29), de eigenaar van avondwinkel La Nuit, in Amsterdam-Noord. Het vonnis is conform de eis van justitie en gelijk aan de straf die Orville in december 2007 kreeg van de rechtbank.

Het hof acht bewezen dat K. op 8 februari vorig jaar samen met zijn kompaan Gino P. de avondwinkel overviel en probeerde de kostbare ketting van Yildiz af te pakken. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij het pistool van een van de overvallers afging en het slachtoffer dodelijk werd geraakt.

Volgens het hof is K. schuldig aan het medeplegen van doodslag en diefstal met geweld. K. ging in hoger beroep omdat hij ontkent dat hij op de bewuste avond in de winkel is geweest. Zijn advocaat pleitte dan ook voor vrijspraak. Hij denkt dat hij erbij is gelapt omdat P. familieleden wil beschermen. Volgens K. is niet hij maar een andere persoon de winkel binnengegaan.

P. heeft bekend. Ook hij kreeg door de rechtbank in Amsterdam een celstraf van tien jaar opgelegd. De verklaring van K. ging er bij het hof niet in. Volgens de raadsheer is er voldoende bewijs dat hij betrokken was bij de fatale overval. Hij had bovendien een geladen pistool bij zich en had kunnen weten dat, toen hij de winkel binnen ging, het slachtoffer zich zou verdedigen, redeneerde het hof. Daarbij zou het wapen kunnen afgaan. “Dergelijke niets ontziende handelingen, ingegeven door financieel gewin, acht het hof weerzinwekkend.” Volgens het hof is niet alleen “onbeschrijfelijk leed” aangedaan aan de nabestaanden, maar heeft het incident ook gevolgen voor de gevoelens van onveiligheid in de samenleving, vooral bij kleine ondernemers.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: