dinsdag 11 november 2008

OM weer eens in de fout: Telefoongesprekken niet vernietigd

Het Openbaar Ministerie heeft in een rechtszaak over grootschalige hypotheekfraude in Rotterdam honderden vertrouwelijke gesprekken tussen vier verdachten en hun advocaten niet vernietigd. Een voormalige officier van justitie zei maandag voor de rechtbank in Amsterdam dat bepaalde gesprekken juist opzettelijk in het dossier zijn gestopt.

Bovendien liet ze weten dat ze het onderzoeksteam opdracht had gegeven alle conversaties uit te werken. De advocaten spraken er schande van dat deze officier, die maandag op zitting als getuige werd gehoord, ‘zich boven de wet had gesteld’. Zij vroegen de rechtbank het proces tegen de vier mannen te stoppen. ‘We hebben weet van 199 gesprekken en dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg’, aldus raadsman Ed Manders.

Eerdere zaken, waaronder die tegen de Hells Angels, liepen stuk omdat het OM zich niet aan de regels heeft gehouden. De rechtbank doet maandag 17 november uitspraak over de niet-ontvankelijkheid van justitie.

De officier vertelde de rechters dat het ondoenlijk was alle gesprekken te wissen. De verdachten zouden namelijk veelvuldig met advocaten, notarissen en andere geheimhouders hebben gebeld. Verder gaf ze toe niet altijd te hebben gecontroleerd of telefoontjes die hadden moeten worden gewist, ook echt waren vernietigd. Het OM verklaarde wel zeker te weten dat de vertrouwelijke informatie geen sturing heeft gegeven aan het onderzoek. De raadslieden betwisten dat. Volgens hen is voor de verdediging informatie achtergehouden.

Bovendien hebben justitie, politie, gemeente en partijen als de Belastingdienst afgesproken dat zij gezamenlijk malafide huiseigenaren aanpakken. Dit zogeheten Alijda-project speelt in deze zaak. ‘Onderling wisselen de partijen gegevens uit en dat kan niet bij een scheiding der machten’, verduidelijkt Manders.

Twee verdachten, de vastgoedbroers Franklin en Fred Lugo, vechten op allerlei manieren deze Alijda-aanpak aan. Zij stellen dat zij onterecht op de lijst van huisjesmelkers staan. Daarom eisen zij in een zaak tegen de gemeente een schadevergoeding van 100 miljoen euro.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: