woensdag 24 juni 2009

Geen vrijheid voor Johan S.

Johan Stellingwerf (28), de zogenoemde valiumverkrachter komt vooralsnog niet op vrije voeten. Johan Stellingwerf eiste vrijlating in een kort geding tegen de Staat. Vandaag kreeg hij te horen dat hij zich moet wenden tot de raadkamer van het hof om erachter te komen of hij kan worden vrijgelaten.

Als vrijlating niet mogelijk was, wilde hij van de Penitentiaire Inrichtingen Vught worden overgeplaatst naar het Sinai Centrum in Amstelveen of een andere geschikte kliniek waar zijn posttraumatische stressstoornis (PTSS) beter kan worden behandeld. Johan Stellingwerf lijdt sinds zijn verblijf in een Braziliaanse gevangenis aan PTSS. Hij wil daarvoor een juiste behandeling krijgen.

Stellingwerf werd in Brazilië opgepakt. Hij zou in de Braziliaanse gevangenis meerdere keren zijn mishandeld en verkracht door onder anderen een arts en medegedetineerden. Hij stelt dat in de tbs-kliniek in Vught geen goede behandeling mogelijk is. Ook heeft hij rug- en maagklachten.

Volgens de voorzieningenrechter is de vraag of de Staat onrechtmatig handelt door Stellingwerf niet over te plaatsen naar een psychiatrische kliniek al in eerdere vonnissen beoordeeld. Wel vindt de voorzieningenrechter dat de specifieke vraag of de weigering van Stellingwerf om de aangeboden behandeling te accepteren voortkomt uit de PTSS onvoldoende aan de orde is geweest. De zaak wordt hiervoor aangehouden tot 25 juli.

In juli 2007 werd Stellingwerf door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens verkrachting. Hij ging daartegen in hoger beroep. Aanvankelijk zou het gerechtshof daarover overmorgen haar oordeel vellen maar die zaak is nog negentig dagen aangehouden.

Er bestaan veel twijfels of het inderdaad verkrachting betrof en of daar uberhaupt wel Valium bij was gebruikt.


Zie ook:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: