donderdag 9 juli 2009

Advocaat Benno L: 'Zaak is veel kleiner'

Volgens Pieter van der Kruijs, de advocaat van zwemleraar Benno L. (59), is de ontuchtzaak tegen zijn cliënt veel kleiner dan het Openbaar Ministerie voorspiegelt.

Justitie verdenkt de 59-jarige L. van ontucht met vele minderjarige meisjes. In zijn computer vond justitie onder andere seksueel getinte afbeeldingen van hem met bij elkaar 98 meisjes.

Het zou advocaat Van der Kruijs ,,niet verbazen'' als het allemaal veel minder blijkt te zijn dan de door justitie genoemde 98 meisjes. ,,Ik denk dat het de 10 procent niet haalt,'' aldus de raadsman. Hij verbaast zich er over dat justitie de zaak ,,zo groot'' naar buiten heeft gebracht.

De politie hield begin juni Benno L., eigenaar van een particuliere zwemschool in Den Bosch, aan wegens ontucht met minderjarigen die les van hem kregen. De school was gespecialiseerd in les aan kinderen met een verstandelijke beperking of watervrees. L. heeft achttien jaar zwemles gegeven. Het nieuws zorgde voor veel onrust bij ouders. Honderden mensen kwamen naar informatiebijeenkomsten over de zaak.

Zonder af te willen doen aan de daden van Benno L., heeft zijn advocaat mogelijk wel gelijk. Justitie blaast graag zaken op, vooral waar het seks betreft omdat dat er bij het publiek in gaat als koek. Vooralsnog lijkt het er enkel op dat Benno zich schuldig heeft gemaakt aan het verzamelen en maken van kinderporno. Vooral dat laatste is er genoeg, maar het staat natuurlijk ver af van het daadwerkelijk bedreven hebben van ontucht met zijn zwempupillen. Deze verdenking lijkt meer ingegeven door de wens van justitie de man in voorarrest te willen houden.

Er zijn in Nederland mensen veroordeeld voor het jarenlang verkrachten van bijvoorbeeld minderjarige nichtjes en het enige wat je daarva hoort is een kort berichtje in de krant waarin staat dat ze een paar maanden voorwaardelijk hebben gekregen met een taakstraf.

Benno Larue, is in feite al veroordeeld.

Vandaag beslist justitie of Benno's zgn. 'beperking' in voorarrest wordt opgeheven. Van der Kruijs vindt een verlenging volstrekt onnodig. „Mijn cliënt wil namelijk volledige medewerking verlenen om samen met de recherche de in beslag genomen beelden te bekijken. Dan kan hij ook aangeven wat er te zien is.”

Bovendien moet zijn cliënt zaken rondom zijn zwemschool regelen. „Geen idee wat daarmee gaat gebeuren of dat het wordt verkocht. Ik hoop dat zo snel mogelijk van hem te vernemen.”.

De ouders reagerden woedend op de uitspraken van de advocaat. ,,Dit bewijst opnieuw dat er bij Benno L. sprake is van een ernstige geestelijke beperking. Bovendien plaatst de advocaat het juridisch belang boven alle emotionele gevolgen bij de slachtoffertjes en ouders", zegt de beheerder van de forumsite van ouders wiens kinderen mogelijk het slachtoffer van de zwempedofiel zijn geworden.

,,De advocaat plaatst het juridisch belang boven alle emotionele gevolgen bij de slachtoffertjes en ouders”, zegt de beheerder van de forumsite van ouders wiens kinderen mogelijk het slachtoffer van de zwempedofiel zijn geworden. „Bovendien bewijst dit opnieuw dat er bij Benno L. sprake is van een ernstige geestelijke beperking.”

Tja, dat kunnen de ouders - begrijpelijkerwijs- nu wel vinden, maar het vooropstellen van het juridisch belang van in dit geval Benno Larue is de bij wet geregelde taak van de advocaat. Hij is er niet voor de slachtoffers. Zo zit ons rechtsysteem nu eenmaal in elkaar.

Benno L. komt volgens zijn advocaat op zijn vroegst begin 2010 voor de rechter te staan omdat justitie nog maanden nodig heeft om de ruim 4000 gigabyte aan harde schijven, camera´s en geheugenkaarten minutieus te onderzoeken.

Overigens is 4000 gigabyte niet zo heel erg veel, zeker niet als je je realiseert dat tegenwoordig 1 terabyte (=1000 gigabyte) harde schijven al standaard zijn op computers.



Beperkingen
Beperkingen geven aan in hoeverre een gevangene in voorarrest nog contact met de buitenwereld (inclusief zijn medegevangenen) mag hebben. Er bestaan 4 gradaties van A, tot en met D. D is de zwaarste gradatie. De gearresteerde mag dan (behalve met zijn advocaat) met niemand contact hebben, geen brieven sturen of ontvangen, geen kranten of tijdschriften lezen, geen TV kijken of radio luisteren en niet met medegevangenen praten. Effectief komt dit neer op 23,5 uur per dag opgesloten zitten met een half uurtje tijd om de cel schoon te maken. Officieel is het doel van de beperkingen te voorkomen dat iemand via bijv. de media of familieleden zou horen wat de stand van het onderzoek is, of dat hij bepaalde mensen zou inseinen en daarmee het onderzoek voro de voeten loopt. Dat is natuurlijk onzin, zeker in een zaak als die tegen Benno. In werkelijkheid worden de beperkingen opgelegd om iemand geestelijk murw te maken zodat hij makkelijker 'bekent'

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: