vrijdag 21 augustus 2009

OM wil vader meisje Ede verhoren

Katja LeendertzHet Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft een rechtshulpverzoek aan de Verenigde Staten gedaan om de vader van Katja Leendertz (7) uit Ede te kunnen verhoren.

De Amerikaanse vader nam Katja op 27 mei mee vanaf het plein bij haar school in Ede. De politie verspreidde een Amber Alert in de hoop het meisje te vinden, maar al snel werd duidelijk dat de vader Katja via Duitsland had meegenomen naar de VS. Het meisje verblijft nog steeds bij haar vader.

Katja woonde in Ede bij haar moeder. Een Nederlandse rechter wees de voogdij over het meisje eerder toe aan de moeder. Een Amerikaanse rechter oordeelde echter dat de vader de voogdij heeft.

In Nederland geldt de uitspraak van de Nederlandse rechter. Het OM verdenkt de vader daarom van onttrekking aan het ouderlijk gezag van het kind. Hij geldt in Nederland als verdachte.

Omdat de VS normaliter geen eigen onderdanen uitlevert, wil het OM de vader in de VS verhoren. Een Europees aanhoudingsbevel tegen de man is ingetrokken, meldt het OM.

Een volslagen geschifte actie die waarschijnlijk alleen gaat gelden als betaalde vakantie voor een officier van justitie en een griffier.
De vader is in Amerika niet verplicht aan een verhoor mee te werken. Een Amerikaanse rechtbank heeft al bepaald dat hij in zijn recht staat. Katja heeft een Amerikaans paspoort. Zelfs al zou de man bij verstek veroordeeld worden in Nederland dan veranderd dat helemaal niets aan de status quo. Ja, hij zou dan buiten Amerika gearresteerd kunnen worden en dan heeft Katja dus geen ouder meer die voor haar zorgt. De Amerikaanse rechter zal zo'n arrestatie als onwettig zien en zal dan ook niet opnieuw gaan beslissen dat Katja naar de moeder moet. Een verzoek daartoe zal zij ongetwijfeld als gebaseerd op een dwangmiddel zien.

Mocht de moeder Katja uit de VS ontvoeren dan kan de VS om haar uitlevering vragen wegens kidnapping. Nederland levert wel onderdanen uit aan de VS, de VS doet dat niet aan Nederland.

Volslagen verspilling van belastinggeld.

Update 24 februari 2010: Een amerikaanse rechter heeft bepaald dat de toewijzing van de Voogdij aan de vader van Katja Leendertz geheel terecht was. Volgens Heleen Scheer -advocate van de moeder- staat de uitspraak los van een lopende zaak over het terughalen van Katja naar Nederland. „Het is slechts een bevestiging van een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechter. De zaak om Katja terug naar haar moeder in Nederland te halen loopt nog en een uitspraak volgt vermoedelijk snel.”

Da's mooi gezegd van mr Scheer, maar de amerikaanse rechter heeft het kind toegewezen aan de vader en beide wonen nu in Amerika, daar kan geen Nederlandse rechter iets aan veranderen met wat voor uitspraak dan ook.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: