vrijdag 21 augustus 2009

PBC adviseert TBS in zaak dubbele babymoord | zaak geschorst

Marike H. (23), uit Enschede die in 2006 en 2008 haar twee baby's vlak na hun geboorte heeft gedood, is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC)  een 'ongrijpbare persoonlijkheid' en moet daarom tbs met dwangverpleging krijgen. Volgens de deskundigen van het PBC heeft Marike H. een ernstige vorm van borderlinestoornis met antisociale trekken. Het gevaar voor herhaling achten ze niet uitgesloten, aangezien H. een 'sterke neiging heeft om te rationaliseren en te intellectualiseren en emoties weg te stoppen'.

De rechtbank in Almelo ondervroeg Marike H vandaag uitvoerig over de toedracht. Ze heeft de baby's gedood om ontdekking van haar zwangerschappen te voorkomen. Ze had ze voor haar omgeving verborgen gehouden. Haar vader bleek wel een vermoeden te hebben gehad, maar H. bleef ontkennen. Ook voor zichzelf ontkende ze voortdurend dat ze zwanger was.

Op de zitting passeerden alle gruwelijke details de revue. De eerste baby, die later de naam Jurgen zou krijgen, had ze, zo vertelde ze, door verstikking om het leven gebracht. De tweede baby, Alex, had ze op het toilet van haar studentenflat ter wereld gebracht en, met de navelstreng strak om de hals, in de toiletpot aan zijn lot overgelaten.

In december 2008 vonden politieagenten een babylijkje in een container, vlakbij de woning van H. Toen het onderzoek naar Marike H. leidde, wees ze de politie ook op de plek waar ze het andere babylijkje had verborgen. De verdachte heeft de zwangerschappen en geboortes vooral als lichamelijk ongemak ervaren, verklaarde ze.

Ook vertelde ze dat ze eerder, in 2003 en 2005, twee keer zwanger was geweest en abortussen had gepleegd. Waarom ze bij de volgende twee zwangerschappen niet weer abortus had gepleegd, bleef onduidelijk. Wel had ze bij de laatste zwangerschap zelf een keer geprobeerd met een breinaald een einde aan de zwangerschap te maken.

Toen in de middag de zaak werd voortgezet heeft de rechtbank in Almelo de behandeling van geschorst. Reden is dat de verdediging eerst een psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) wil horen die bij het onderzoek van H. betrokken is geweest.

Volgens advocaat Evert van der Meer komt uit het onderzoek niet naar voren dat het gevaar van herhaling aanwezig is. Vrijdagochtend had een psychiater van het PBC gesteld dat H. lijdt aan een ernstige borderlinestoornis en een “sterke neiging om te rationaliseren en emoties weg te stoppen”. Hij achtte herhaling niet per se uitgesloten. De deskundigen adviseren daarom de zwaarste vorm van tbs, die met dwangverpleging.

De vraag of er kans op herhaling bestaat, is van belang voor het soort tbs dat H. boven het hoofd hangt: tbs gedurende vier jaar, eventueel vanaf een bepaald moment in ambulante vorm waarbij zij niet hoeft te verblijven in een gesloten inrichting, of tbs met dwangverpleging gedurende een veel langere periode.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: