donderdag 12 september 2002

Eis levenslang en twintig jaar in hoger beroep Loosduinse moord

Advocaat-generaal M.van der Horst heeft vandaag in hoger beroep tegen Kobus R. (53) en zijn zoon Tommix R (32) levenslang respectievelijk twintig jaar celstraf geëist wegens ‘medeplegen van moord’ op Alan Roos (31) en Daan de Blok (22) in de zgn.  'Loosduinse moorden'. 

Alan en Daan werden op 14 mei 2000 na een nachtje stappen met pistoolschoten vermoord. Hun lichamen werden in een parkeergarage aan de Ouverturestraat in Loosduinen gevonden. De advocaat-generaal liet zwaar meewegen dat er voor de dubbele moord 'geen enkele reële aanleiding' bestond. “Omtrent het motief hullen beide verdachten zich geheel in stilzwijgen. Tot groot, immens verdriet van de nabestaanden, die altijd – levenslang – zullen blijven worstelen met de knellende vraag: Waarom?” Waarschijnlijk is het antwoord even simpel als wreed: “voor hun plezier”.

De Haagse rechtbank veroordeelde Kobus R. en Tommix in mei 2001 tot respectievelijk achttien en veertien jaar cel, nadat de officier van justitie tegen beiden levenslang had geëist. De rechtbank achtte niet bewezen dat de verdachten met voorbedachten rade hadden gehandeld. Moord werd derhalve niet bewezen geacht. Voor het juridisch gezien minder zware 'doodslag' was volgens de rechtbank wel voldoende bewijs. De verdachten en het Openbaar Ministerie gingen tegen het vonnis in beroep.
Tommix heeft steeds zijn vader aangewezen als de dader die de slachtoffers 'zomaar' doodschoot. Kobus ontkende slechts en beriep zich op zijn zwijgrecht.

 

Uitspraak 26 september: Het Hof heeft hen veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk twintig jaar voor vader J.R. en twaalf jaar voor zoon W.R. wegens plegen van een dubbele moord, brandstichting en vrijheidsberoving (Zij zijn ook veroordeeld voor een schijnexecutie op een prostituee).

Door de automatische strafaftrek komt de zoon dus in 2008 al weer vrij.

 

Vader Martin Roos is oprichter van de Stichting ‘Aandacht doet spreken’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook