dinsdag 28 december 2004

10 jaar voor moord op prostituee

Een 23-jarige Tilburger is vandaag door de Rechtbank in Breda veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor de moord op Monica Engels, een 45-jarige prostituee uit Breda.

De rechter vond de wisselende verklaringen van de man ongeloofwaardig. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Engels werd in de ochtend van 13 november met doorgesneden keel en een diepe steekwond in de buik gevonden op het volkstuincomplex aan de Van Ingenhovenlaan in Tilburg-Noord. Aanvankelijk kwamen een inwoner van Waalwijk (38) en een man uit Kaatsheuvel in beeld als verdachten. De Waalwijker gebruikte samen met het slachtoffer drugs op parkeerplaats Het Vaerland bij Waspik, het werkterrein van de vrouw. Hij bracht bij de Kaatsheuvelnaar, een kennis, de rest van de nacht door. De Waalwijker werd wel vervolgd, maar na een eis tot vrijspraak ook daadwerkelijk vrijgesproken. De zaak van de Kaatsheuvelnaar werd geseponeerd ’wegens gebrek aan Engels is vermeodelijk na het drugsgebruik met de Waalwijker naar Tilburg gereden om de 23-jarige verdachte op te zoeken. Hij was een klant en woonde in de buurt van de volkstuinen waar Engels in de ochtend van 13 november met doorgesneden keel werd gevonden. bewijs’.

De veroordeelde ex-Joegoslaaf heeft toegegeven dat hij met Engels betaalde seks heeft gehad in de nacht van de moord. Volgens hem was ze al dood toen hij haar later die nacht voor een tweede keer zag op het volkstuincomplex.

In juli 2004 had de rechtbank al beslist dat de man van Joegoslavische afkomst in het Pieter Baan Centrum moest worden onderzocht. 

Een psycholoog die de verdachte heeft onderzocht, adviseerde de rechtbank in Breda tbs met dwangverpleging op te leggen om recidive te voorkomen. Aan een psychiatrisch onderzoek weigerde de man mee te werken.

 

Update: Hoger beroep 29 december 2005

Het hof in Den Bosch heeft de inmiddels 24 jarige  Joegoslaaf eveneens tot 10 jaar veroordeeld voor de moord.

De talrijke telefonische contacten met het slachtoffer in de nacht van de moord. De wisselende, deels aantoonbaar onjuiste verklaringen die hij daarover heeft afgelegd. En het feit dat hij tegen zijn toenmalige vriendin heeft gezegd dat hij ’iets verschrikkelijks’ had gedaan, daar leidt het gerechtshof in Den Bosch uit af dat hij degene is geweest die de Bredase Monica Engels om het leven heeft gebracht.  Bij de hoogte van de straf heeft meegespeeld dat de man de verslaafde prostituee ’zonder aanwijsbaar motief op uiterst gewelddadige wijze om het leven heeft gebracht’.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook