dinsdag 27 september 2005

Vlaardingse viller voor de rechter

Vandaag staat Roland Zieck uit Vlaardingen voor de rechter wegens het ombrengen en villen van zijn moeder Mientje Zieck (67) op 4 februari 2005.

Vaststaat dat Zieck eerder als psychiatrisch patiënt dan verdachte moet worden beschouwd. De vraag is of voorkomen had kunnen worden dat hij, in de ban van waanideeën, zijn moeder vermoordde en vilde. Ook moet duidelijk worden in hoeverre de Riagg daarbij een negatieve rol heeft gespeeld. Volgens advocaat J. van Riet voelde Zieck geruime tijd voordat hij ontspoorde, al aan dat het niet goed met hem ging. ,,Hij had pyschotische momenten en is daarvoor zelf naar de Riagg gestapt. Hij is daar ook behandeld, maar op een bepaald ogenblik vonden ze daar dat het genoeg was en is de behandeling stopgezet.’’

Een van de rechercheurs noemt de zaak een voor Nederland ’historische misdaad’. Van Riet spreekt van een ’duivelse situatie’. Op verzoek van de familie wil hij dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. Ook heeft hij de rechtbank gevraagd tijdens de rechtszaak zo min mogelijk in detail te treden. ,,Het is gewoon te confronterend voor de betrokkenen,’’ aldus Van Riet.
Nu Zieck met behulp van medicijnen weer enigszins tot zichzelf is gekomen, vreest de advocaat dat zijn cliënt een eind aan zijn leven zal maken als hij niet adequaat wordt begeleid.

Zie ook De Vlaardingse Viller Roland Zieck

Update: Roland zal op 12 oktober 2005 uiteindelijk alleen TBS krijgen

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: