woensdag 26 oktober 2005

14 jaar cel voor opdracht kofferbakmoord

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag 14 jaar cel opgelegd aan de 28-jarige Rhonda K. uit Schinveld. K. gaf in maart 2003 opdracht voor de executie van haar ex-vriend Ger Douven (51).

Het verkoolde lichaam van de drugsdealer Douven werd op 12 maart 2003 gevonden in de kofferbak van zijn uitgebrande auto in het Danikerbos bij Puth-Schinnen.  Hij was met drie kogels doodgeschoten tijdens een proefverlof uit de gevangenis. De schutter, Harald R., een huurmoordenaar, was betaald met Douvens eigen drugsgeld.

Tegen K. was vijftien jaar geëist. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot twaalf jaar cel. Zowel K. als het Openbaar Ministerie waren tegen dat vonnis in beroep gegaan. K. heeft steeds gezegd dat ze de moord heeft laten plegen omdat ze door Douven werd bedreigd en mishandeld. Het gerechtshof benadrukte dat ze “in elk geval een financieel motief had”. Volgens getuigen had Douven zich immers neergelegd bij het feit dat K. een nieuwe relatie was begonnen tijdens zijn detentie, maar was hij 'pissig' over zijn verdwenen drugsgeld. In plaats van hem terug te betalen, huurde K. van dat geld een moordenaar in. In haar nadeel wegen ook verklaringen van getuigen, die zeggen dat K. de relatie met Douven niet eerder had willen verbreken omdat ze profiteerde van zijn inkomsten uit de drugshandel.

Het gerechtshof legde conform de eis tien jaar cel op aan José P. (42), de vriendin van huurmoordenaar Harold R. Dat is dezelfde straf die ze van de rechtbank kreeg. P. kocht een wapen voor haar vriend en nam de beloning van 15.000 euro in ontvangst. R. is zelf nog niet door de rechtbank veroordeeld. De rechtbank stuurde hem in maart naar het Pieter Baan Centrum voor nader psychiatrisch onderzoek. Tiny H. (49), de hartsvriendin van Rhonda K., en haar zoon Roger H. (32) kregen van het hof elk zeven jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook