woensdag 22 februari 2006

12 jaar voor moord op Thaise Irene

Irene-tangMarco H. (21) uit Amsterdam is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op de Thaise transseksueel Irene (41) en diefstal uit de woning van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist. De veroordeelde heeft bekend het slachtoffer te hebben mishandeld.

Het lichaam van Irene werd 15 juli aangetroffen in een woning aan de Bethaniënstraat op de Amsterdamse Wallen. Onderzoek wees uit dat de transseksueel om het leven was gebracht.

Marco H. heeft voor de rechtbank bekend dat hij het slachtoffer heeft geslagen, geschopt, gewurgd en een handdoek in de mond heeft gepropt. De Thaise is als gevolg hiervan overleden. De rechter oordeelt dat H. de transseksueel 'opzettelijk en met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht' en dus sprake is van moord.

Het leven van het slachtoffer is volgens de rechter door de daden van H. tot een 'gruwelijk einde' gekomen. "Na afloop van deze grove en zinloze daad heeft verdachte nog de geest gehad om zijn sporen veilig te stellen en onder meer geld en sieraden mee te nemen", stelt de rechter in het vonnis. H. zou geld, twee telefoons, een geldkluis en sieraden hebben gestolen.

Marco H. is een oud-portier van de Exit, de homokroeg in de Reguliersdwarsstraat waar de Irene als barvrouw werkte.

Na de moord verdween uit het huis van Irene een kluis met kostbaarheden. Die kluis is op aanwijzing van de arrestant in het Flevopark uit het water gevist.

Irene werd in de nacht van 14 op 15 juli dit jaar door vrienden dood in haar woning in de Bethaniënstraat op de Wallen aangetroffen. Ze was aangekleed en lag onder een deken op de bank, met verwondingen aan het gezicht en was met messteken om het leven gebracht.

Irene werkte als barvrouw in homobars Soho en Exit in de Reguliersdwarsstraat en was een bekende in het uitgaansleven.

De moord bracht een schok teweeg. Vrienden organiseerden eind juli een herdenkingstocht. Voor haar huis werd een klein altaar ingericht waar vrienden onder meer bloemen, foto’s, Thaise eetwaar, kaarsen en een sigaar neerzetten.

Irene, die een cursus Nederlands volgde, was in 1998 naar Nederland gekomen. Daarvoor runde ze in Thailand een eigen bar-disco.

‘’Ze kwam voor het vrije en goede leven,’’ aldus vrienden. ‘’Ze had ook een Nederlandse jongen leren kennen, met wie ze een relatie had.’’

Overdag kleedde Irene, die door vrienden ook wel Tang werd genoemd, zich simpel, in een spijkerbroek met een T-shirt. ‘s Avonds was ze op en top vrouw.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook