vrijdag 24 maart 2006

Steekpartij Coevorden| Jonge vrouw afgeslacht.

Vanmorgen kort na elf uur is de 35-jarige Manuela de Lange op het NS-station van Coevorden neergestoken. Ondanks de komst van een traumahelikopter is ze aan haar verwondingen bezweken.
Kort hierna meldde een 49-jarige F.K  zonder vaste woon- of verblijfplaats zich op het politiekantoor. Hij gaf aan betrokken te zijn bij de steekpartij, waarna hij is aangehouden. De zaak is in onderzoek, maar het motief lijkt in de relationele sfeer te liggen.

Manuela de Lange woonde nog maar enkele dagen in Coevorden. Ze is opgegroeid in Klazienaveen, waar haar moeder en stiefvader nu nog wonen. Bij de kaartjesautomaat op het station in haar nieuwe woonplaats vond Manuela de dood. Ze is volgens ooggetuigen meerdere malen in haar nek gestoken. Zij verloor als gevolg daarvan zoveel bloed dat ze ter plaatse overleed.

Update 2006: F.K. kwam voor de rechter voor de moord op Manuela de Lange. Hij vertelde de vrouw te verwijten dat hij door haar drugsgebruik alles was kwijtgeraakt. Het Openbaar Ministerie eiste wegens moord een gevangenisstraf van veertien jaar. De rechtbank legde een gevangenisstraf van acht jaar op. Het OM is tegen dit vonnis in beroep gegaan.

Update 4 juni 2007: Voor het Gerechtshof in Leeuwarden is vandaag in hoger beroep tien jaar cel geeist tegen de 50-jarige F.K., zonder vaste woonplaats. Op 24 maart vorig jaar bracht hij bij het station in Coevorden zijn 35-jarige vriendin Manuela de Lange met achttien messteken om het leven. De advocaat-generaal "de aanklager van het Hof"  achtte voorberdachten rade en dus moord bewezen. De rechtbank in Assen veroordeelde K. in december tot acht jaar cel wegens moord. K. ging in beroep omdat hij naar eigen zeggen in blinde woede had gehandeld en er dus geen sprake van moord kon zijn. Het openbaar ministerie vond de opgelegde acht jaar cel te weinig voor moord.

Update 19-06-2007: Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de 50-jarige F.K., zonder vaste woon- of verblijfplaats, veroordeeld tot zeven jaar cel wegens doodslag op Manuela de Lange. Ook moet hij de nabestaanden 3200 euro schadevergoeding betalen, zijnde de kosten van de lijkbezorging.
De rechtbank Assen veroordeelde K. eerder tot acht jaar cel wegens moord, maar het hof acht niet bewezen dat K. de vrouw met voorbedachten rade heeft gedood. Daarmee heeft K. een veel mildere straf gekregen dan de 14 jaar cel die het openbaar ministerie destijds in Assen eiste. Ook het OM ging in hoger beroep, maar zonder succes.
In de optiek van het hof wachtte K. weliswaar met een mes zijn ex-vriendin op, maar niet om haar te vermoorden. De hogere rechters in Leeuwarden achtten de verklaring van K. aannemelijk dat hij dat deed om de vrouw te dwingen met hem mee te gaan naar een gesprek met een maatschappelijk werkster. Na een korte woordenwisseling ging de man door het lint en stak hij Manuela achttien maal met het mes in de hals, rug en het hoofd. Daarna gaf hij zichzelf aan bij de politie.
Het hof benadrukt dat er sprake was van een emotionele opwelling: 'Uit niets is gebleken dat K. op een eerder moment heeft besloten om Manuela om het leven te brengen.'

 

Naschrift.
De eerste straf, 8 jaar voor moord, is belachelijk laag, er zijn er die voor dooslag veel meer hebben gekregen. De uiteindelijke straf, 7 jaar voor doodslag is nog steeds erg laag. Wie neemt er nou een mes mee om ieen ander te dwingen mee te gaan naar een maatschappelijk werkster? Daarbij, wat voor gesprek moest er nog gevoerd worden? K had gezegd door haar drugsgebruik alles kwijt te zijn geraakt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook