dinsdag 24 juni 2008

Hoge Raad moet zaak Kevin Sweeney herzien

De Schotse zakenman Kevin Sweeney zit mogelijk al bijna acht jaar onterecht in een gevangenis in Nederland. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dinsdag in het televisieprogramma EénVandaag bijna klaar te zijn met een herzieningsverzoek aan de Hoge Raad.

Sweeney werd in 2001 in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar celstraf voor opzettelijke brandstichting, waardoor zijn 35-jarige vrouw uit Cyprus in juli 1995 omkwam in zijn woning in Steensel. Deskundige Jan Bijl, die dertig jaar voor het Gerechtelijk Laboratorium en zijn opvolger NFI heeft gewerkt, zegt in het programma dat de reconstructie van de brand door TNO, op basis waarvan Sweeney is veroordeeld, niet goed is uitgevoerd. Bijl stelt dat mogelijk sprake is van een tunnelvisie bij justitie.

"Ik had van het begin af aan het gevoel dat het OM wilde dat er brandstichting uit ons onderzoek kwam", zegt Bijl, die sporenonderzoek deed in de Brabantse woning. Hij concludeerde dat niets wijst op brandstichting. Het OM heeft zijn bevindingen 'op een creatieve manier' gebruikt, zegt hij in het programma. De mogelijkheid dat de brand door een sigaret is ontstaan, zou nauwelijks zijn onderzocht. Het OM en de rechter vonden deze mogelijkheid 'onwaarschijnlijk'. Grappig dat bij de Schipholbrand dit juist als zéér waarschijnlijk werd beschouwd.

Volgens Knoops werpen de verklaringen van Bijl nieuw licht op de zaak. Ze zijn volgens Knoops een novum, een nieuw feit. Dat is een voorwaarde om een rechtszaak te heropenen. Daarover moet de Hoge Raad volgens Knoop dit jaar een besluit nemen.

Sweeney komt overigens later dit jaar definitief vrij, meldt het programma. De Schot, die altijd heeft ontkend bij de brand betrokken te zijn, ging een aantal jaar geleden in hongerstaking uit protest tegen zijn veroordeling. Zijn vrouw had overigens drie levensverzekeringen op haar naam staan.

Het hoger beroep heeft 3,5 jaar in beslag genomen. Hiervoor werd onder meer een deel van het huis in Steensel nagebouwd. De vraag luidde steeds of sprake is geweest van brandstichting. Na de veroordeling verlaagde de Hoge Raad in november 2002 de straf naar 12,5 jaar, omdat de zaak te lang had geduurd.

De zoveelste blunder van de politie en justitie



Eénvandaag uitzending

De anatomische ontleding van een bewijscorpus voor moord door brandstichting

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: