dinsdag 4 november 2008

Twee jaar cel voor aanranden lokagente

lokagente47-jarige R.T. is in Zwolle veroordeeld tot twee jaar cel voor het plegen van twee aanrandingen. Het verweer dat hij is uitgelokt door de inzet van een 'lokagente', werd door de rechtbank verworpen. Op 31 januari was een politieagente ingezet als 'potentieel slachtoffer' om een reeks aanrandingen in Zwolle te stoppen. De man vergreep zich aan de agente, waarna hij werd aangehouden. De agente deed aangifte.

T. is in augustus 2005 ook al veroordeeld voor een zedendelict, waarvoor hij TBS heeft gekregen. Tegen de man was twee jaar cel en tbs geëist. De man wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Op basis van een ouder onderzoek achtte de officier een veroordeling tot tbs mogelijk. De rechtbank ging daarin niet mee, omdat dit rapport geen onderdeel uitmaakt van het strafdossier.

Tijdens de zitting op 23 oktober 2008, betoogde de Zwolse strafpleiter advocaat Roel van Faassen dat de Zwolse politie en het Openbaar Ministerie met de inzet van een lokagente om een aanrander te pakken de grenzen van de wet overschreden zijn. De Zwolse strafpleiter is van mening dat de agente met haar gedrag zijn cliënt R.T. (47), een veelvuldig veroordeelde zedendelinquent, heeft uitgelokt.

Daarnaast betichtte de advocaat de agente van liegen. Bij de rechter-commissaris had ze gezegd dat er geen vooroverleg met haar collega's was geweest over het verhoor aldaar.

Twee van haar collega's vertelden juist dat dat wel het geval was geweest. De officier van justitie is van mening dat het hier een misverstand betreft. Van het overschrijden van de wetsgrenzen zou volgens de aanklager geen sprake zijn. Het inzetten van lokagentes leidde ertoe dat de Zwolse verdachte ook daadwerkelijk een agente aanrandde. Daarnaast zou T. ook gelinkt kunnen worden aan andere aanrandingen die vorig najaar veelvuldig in Zwolle voorkwamen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: