woensdag 27 augustus 2008

Nederlander in Zuid-Afrika vermoord, echtgenote gewond

In Zuid-Afrika is zondagnacht de Nederlandse ingenieur Sven Tideman (66) man doodgeschoten toen hij thuis werd overvallen. Zijn vrouw Gerdy (66) raakte gewond.

Zij werd mishandeld en vastgebonden terwijl de overvallers het huis leeghaalden.

De ambassade in Nederland heeft contact met de Zuid-Afrikaanse politie, die de zaak onderzoekt. Indien nodig wordt consulaire bijstand verleend.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

500 euro 'loon' voor stelende agente/5 jaar eis voor diefstal, ontvoering en mishandeling

Volgens de 32-jarige hoofdverdachte G.B van de diefstal van 17 kilo hennep uit een politiebureau in Tilburg, heeft een 30-jarige politieagente uit Eindhoven heeft 500 euro ontvangen voor haar hulp hierbij.

Dat bleek tijdens de behandeling van zijn rechtszaak vandaag.

De man uit Geldrop heeft de diefstal bekend. De agente ontkent haar rol. B. stelt dat zij hem heeft verteld over twee sporttassen met in beslaggenomen wiet ter waarde van zeker 60.000 euro, die vorige zomer wekenlang in de garage van het politiebureau aan het Wilhelminapark lagen. Bovendien liet ze hem haar sleutel kopiëren, vertelde hij de politie.

Wie de kennis is met wie hij de diefstal pleegde wil hij niet zeggen. De vraag van de rechtbank waarom hij wel de naam van agente noemde, wilde hij niet beantwoorden.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft bevestigd dat de sleutel van de agente als model voor een kopie heeft gediend, vertelde officier van justitie V. Vreeling woensdag. Als overig bewijs noemde ze het vele contact tussen de politiemedewerkster en de verdachte.

Ze eiste tegen hem vijf jaar gevangenisstraf voor de diefstal uit het bureau plus een diefstal uit een coffeeshop in Leerdam na ontvoering van een medewerkster en een mishandeling.  Dat is geen hoge straf als je het allemaal op een rijtje zet. 2x diefstal, ontvoering en mishandeling.

Ook vier medeverdachten die betrokken waren bij de ontvoering en diefstal in Leerdam hoorden straffen van vier en vijf jaar celstraf eisen.

De zaak tegen de agente dient volgende maand. De Eindhovense zit geschorst thuis en stelt dat ze geen informatie bewust heeft doorgespeeld. Een beloning heeft ze evenmin ontvangen, verklaarde ze tegen de rijksrecherche.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Geen vertaling voor Karadzic

no-cyrillic De van oorlogsmisdaden in Bosnië verdachte Radovan Karadzic krijgt geen vertaling van de stukken in het servisch van het Joegoslavië-Tribunaal.

De ex-president van Republika Srpska krijgt de verslagen van zittingen in zijn zaak en in andere relevante zaken alleen in de Engelse taal.

Dat heeft John Hocking, de plaatsvervangend griffier van het tribunaal, woensdag besloten in een beroepsprocedure die Karadzic afgelopen vrijdag had aangespannen.

De verdachte, die zichzelf verdedigt, eiste dat de verslagen ook zouden worden opgesteld in het Servisch en in cyrillisch schrift. Dit omdat zijn Engels niet goed genoeg zou zijn "om juridische zaken te begrijpen".

De plaatsvervangend griffier wees het beroep af, onder meer omdat het te veel extra werk zou opleveren voor de vertaalafdeling. Daardoor zouden dan vertragingen in het proces dreigen.

Dat is  toch wel opmerkelijk. Bij het joegoslavië tribunaal krijgen de verdachten de stukken niet in een van de joegoslavische talen, er wordt alleen met Engels en Frans gewerkt.

Als dit bijvoorbeeld in China zou gebeuren dan is Nederland de eerste die met de vinger omhoog zou staan om er schande van te spreken. Het argument van het extra werk en de mogelijke vertraging is een kul argument. Het hof had gedurende zijn jarenlange bestaan al lang al kunnen beginnen met de vertaling van relevante stukken.

Een verdachte krijgt stukken in een taal die hij niet goed begrijpt, het treedt de rechtsorde met voeten.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Voor wie is de politie er eigenlijk?

2004: Mijn auto wordt pal voor mijn voordeur gestolen. Omdat de (diesel)wagen was voorzien van startblokkering meld ik bij de aangifte dat deze 2 weken daarvoor bij een autoschadebedrijf was geweest en de medewerkers daar dus over mijn sleutels konden beschikken. Ik dacht dat het misschien goed zou zijn om te registreren. Men wilde dit echter niet in het proces-verbaal opnemen want het was "niet relevant". Nooit meer iets van gehoord.

2004: ingebroken in mijn auto in parkeergarage Spui in Den Haag. De dader laat echter zijn uitkeringsspecificatie in mijn auto achter met daarom naam en adres. Samen met nog een gedupeerde dame ga ik aangifte doen op het politiebureau. Mijn tip om mij autoradio meteen te gaan ophalen, naam en adres immers bekend, wordt niet opgevolgd. Eerst de aangifte. De dame is na 20 minuten alweer klaar met de aangifte, het opnemen van mijn aangifte duurt ruim anderhalf uur omdat ik het uitkeringsbriefje heb gevonden en daarom de recherche erbij komt. Actie ondernemen omdat het bewijs misschien nog aanwezig is doet men niet, wel waarschuwen dan ik een bekeuring krijg als ik niet regelmatig de parkeermeter voor de deur van het politiebureau bijvul wat 2 x nodig blijkt. Nooit meer iets van gehoord.

2007: Mijn moeder wordt in een weekend slachtoffer van bankfraude. Er wordt een kleine € 10.000 van haar rekening afgeschreven middels frauduleus verkregen bankpassen. Direct na constatering op maandagochtend de politie gebeld waarop ik te horen krijg dat ik pas op donderdag aangifte kan komen doen, men heeft het te druk. Nooit meer iets van gehoord.

2008: Ik word voor het relatief kleine bedrag van € 45 opgelicht via Marktplaats. Omdat de verkoper dagelijks onder andere naam dezelfde advertentie plaatst, bel ik de politie om aangifte te doen zodat men deze kwalijke praktijken een halt kan toeroepen. Ik krijg als antwoord dat men geen aangifte op wil nemen omdat dit geen prioriteit heeft. Pas na doorgeschakeld te zijn en veel aandringen mag ik dan aangifte komen doen maar er wordt meteen bijgezegd dat er toch niets mee gaat gebeuren.

Wel krijg ik gemiddeld 1 x per 2 maanden een bekeuring van € 16 voor een snelheidsovertreding van 6 of 7 kilometer op de autosnelweg. Ik woon in een zeer onoverzichtelijke woonerf vol met spelende kinderen waar wettelijk is vastgelegd dat er stapvoets (15km per uur) mag worden gereden. Auto’s rijden hier regelmatig met 30 tot 40 kilometer per uur voorbij terwijl de straat vol zit met “blinde plekken” waarachter kinderen spelen. Als ik dan vraag waarom er hier nooit snelheidscontroles plaatsvinden krijg ik als antwoord dat men dat niet zelf bepaalt (altijd een chef en een chef van de chef enz.).

Ik kan geen enkel respect meer opbrengen voor deze zogenaamde wetsdienaars die helemaal geen zin hebben om zaken op te lossen of burgers te helpen. Het politieapparaat is alleen maar een dependance van het belastingkantoor en het ministerie van financiën.

Frans Müller, Dordrecht

Bron: WUZ

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook