zaterdag 17 januari 2009

Nederland neemt berechting van piraten over van de Antillen

piraten Nederland heeft ingestemd met een verzoek van de Antillen om de vijf Somaliërs die begin dit jaar probeerden het onder Antilliaanse vlag varende vrachtschip Samanyolu te kapen in Nederland te berechten.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie (CDA) heeft inmiddels Denemarken om uitlevering van de kapers gevraagd.

De kaappoging speelde zich op 2 januari af in de Golf van Aden bij Somalië. De bemanning van het schip verweerde zich en schoot het vaartuig van de piraten met lichtkogels in brand. De kapers sprongen daarop overboord, waarna het Deense marineschip Absalon, dat in de buurt was, de piraten uit de zee oppikte.

Hoewel de Antillen het eerst aangewezen land was om de verdachten te berechten mag Nederland dat in dit geval ook doen. Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie mag Nederland verdachten van piraterij over de hele wereld vervolgen. Zeeroof is zelfs het oudste internationale misdrijf dat in het Wetboek van strafrecht is opgenomen. Tot nog toe heeft Nederland zo’n strafzaak echter nog nooit gehad.

De zaak wordt ook een van de eerste strafzaken tegen Somalische kapers wereldwijd. De maximumstraf in Nederland voor piraten is negen jaar cel. Hun leider riskeert zelfs een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar. Het OM moet nog beslissen of het bijzondere proces bij de rechtbank in Amsterdam of Rotterdam wordt behandeld.

PVV-leider Geert Wilders heeft kritiek op het besluit van Hirsch Ballin om de Somaliërs in Nederland te berechten. Hij vreest dat Nederland nooit meer van deze volgens hem ‘levensgevaarlijke criminelen’ afkomt omdat ze na het uitzitten van hun eventuele straf niet kunnen worden uitgezet. Nederland hanteert een categoraal beschermingsbeleid voor Somaliërs. “Nu raak je ze nooit meer kwijt.”

Ook binnen het CDA zijn twijfels. Volgens een woordvoerder van Justitie is de inzet echter dat de piraten na het uitzitten van hun straf weer worden uitgezet. Hoe dat kan wordt op het ogenblik onderzocht. “Maar na hun veroordeling zitten ze voorlopig vast en is de vraag nog niet aan de orde. Het gaat er in de eerste plaats om dat ze worden berecht.”

Gisteren meldde het Internationale Maritieme Bureau (IMB) dat piraterij vorig jaar alle records heeft gebroken. Piraten hebben in 2008 49 schepen gekaapt, 889 opvarenden gegijzeld en op 46 schepen geschoten. Daarbij kwamen in ieder geval elf mensen om het leven.

Ook zijn nog 21 mensen vermist. Het IMB vreest dat ook deze personen zijn gedood. De stijging is vooral te wijten aan de piraterij in de Golf van Aden. Daar is volgens het IMB het aantal aanvallen met 200 procent gestegen tot 111 in 2008. Wereldwijd nam het aantal aanvallen 11 procent toe tot 293.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: