dinsdag 20 januari 2009

Nomadszaak nu definitief voorbij

nomads
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de cassatie in de strafzaak tegen de Nomads ingetrokken. In juni 2007 sprak het gerechtshof veertien Nomads (een afdeling van de Hells Angels in Limburg) vrij van moord dan wel doodslag op drie clubleden.

Volgens het  OM in Amsterdam zal de Hoge Raad niet tot een andere conclusie in de zaak kunnen komen dan het Amsterdamse hof. Het parket komt tot deze conclusie „na uitvoerige bestudering” van de uitspraak van het hof.

De lijken van de drie slachtoffers werden in februari 2004 gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Justitie had sterke aanwijzingen dat het drietal was doodgeschoten in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek. Hard bewijs voor dit scenario is echter nooit op tafel gekomen.

De rechtbank veroordeelde in 2005 twaalf Nomads tot zes jaar cel, nadat de officier van justitie veertien maal levenslang had geëist. Dat rechtsbank achtte het bewijs geleverd voor doodslag op één van de slachtoffers, de toenmalige 'president' van de club. Zowel de Nomads als het OM gingen tegen het vonnis in beroep.

Het proces voor het hof in Amsterdam verliep rampzalig voor justitie. Getuigen raakten zoek of bleken onbetrouwbaar. Het OM matigde de strafeisen tot twintig jaar, maar volgens het hof is volstrekt onopgehelderd gebleven waar en door wie de slachtoffers zijn doodgeschoten en was een integrale vrijspraak onontkoombaar. De Nomads hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen.

Marijn Zuketto een van de advocaten van de Nomads, wijst erop dat de nu definitieve vrijspraak de weg vrijmaakt voor het indienen van schadeclaims. De Nomads hebben ongeveer drie jaar in voorarrest gezeten. Maar in die claim zal ook meegewogen moeten worden dat sommigen van hen een bloeiende onderneming hadden die door de strafzaak op de fles is gegaan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: