maandag 2 maart 2009

Australische onderscheiding voor Nederlander Paul de Waard

De Nederlandse backpacker Paul de Waard, advocaat Brendan Keilar en Edith Aquina zijn vandaag door Australië onderscheiden voor bewezen moed. Keilar ontvangt de onderscheiding postuum. 

De drie schoten in juni 2007 als toevallige voorbijgangers Kaera Douglas (toen 24), een voormalig model, te hulp die op straat in Melbourne door haar vriend werd mishandeld.

De man, Christopher Wayne Hudson,  trok een vuurwapen en schoot de toen 25-jarige De Waard en 43-jarige advocaat Brendan Keilar neer. Keilar kwam om het leven en De Waard raakte zwaargewond.

Edith Aquina, een voorbijgangster die achter de schutter aanrende zodat hij uiteindelijk door de politie kon worden opgepakt, werd eveneens onderscheiden.

De uit Middelburg afkomstige De Waard lag tien dagen op de intensive care. De mishandelde vrouw, werd ook geraakt en verloor een nier.

De 31-jarige Australische schutter, een oud-lid van de Hells Angels, is inmiddels veroordeeld tot levenslang. Hij moet minstens 35 jaar van de straf uitzitten.

De toegekende onderscheiding, de Bravery Medal, is de op twee na hoogste die Australië kent. Aquina en De Waard weigerden verzoeken om interviews naar aanleiding van de onderscheidingen, die later zullen worden uitgereikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: