woensdag 18 maart 2009

Bevorderen/voorbereiden geweld wordt strafbaar

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt aan een nieuwe wet die het bevorderen van geweld strafbaar maakt.

De wet moet regelen dat bijvoorbeeld hooligans en vandalen al aangepakt kunnen worden als ze zich voorbereiden op gewelddadigheden.

Dat heeft Hirsch Ballin vandaaggezegd in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid had voorgesteld de voorbereiding van openlijke geweldpleging strafbaar te stellen.

De bewindsman wees de variant die CDA, PvdA en VVD daarvoor bedacht hadden af, maar kondigde gelijktijdig een eigen alternatief aan.

Hij verwacht dat zijn voorstel in de praktijk beter werkt en een breder bereik heeft. Het wetsvoorstel is al voor een belangrijk deel klaar en kan binnenkort voor advies worden rondgestuurd.

Het CDA had bij de behandeling van een nieuwe wet tegen voetbalvandalisme en ernstige overlast ook gepleit voor een thuisblijfplicht voor raddraaiers.

Tweede Kamerlid Coskun Cörüz wil dat burgemeesters mensen kunnen verplichten een poosje in hun woning te blijven, bijvoorbeeld tijdens een risicovolle voetbalwedstrijd.

Hirsch Ballin en minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) reageerden  afwijzend op dat idee. Hirsch Ballin vindt een thuisblijfplicht buiten proporties.

Hij wees er ook op dat de politie een thuisblijfplicht lastiger kan handhaven dan een meldplicht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook