vrijdag 28 augustus 2009

Liquidaties vanuit cel beraamd

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Rotterdam tien jaar gevangenisstraf geëist tegen een Piet D. (Peter van D.?)  (53), uit Schinveld, die wordt verdacht van het beramen van overvallen en liquidaties op vier personen vanuit zijn cel. Zijn vermeende handlanger (40) moet wat justitie betreft 2,5 jaar celstraf krijgen, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De liquidaties konden vorig jaar oktober door ingrijpen van de nationale recherche en het landelijk parket van het OM worden verijdeld. De verdachte beraamde de liquidaties vanuit de gevangenis in Roermond. De actie kwam aan het licht door een undercover-operatie. Een politie-infiltrant had opdracht gekregen om in ruil voor 100.000 euro de moorden te plegen.

De medeverdachte heeft de gevangene volgens het OM geholpen bij het beramen van de moordaanslagen. Volgens de hoofdverdachte was deze persoon zijn 'ogen en oren' buiten de gevangenis. Hij bracht anderen naar de woningen van de beoogde slachtoffers, nam foto's van deze woningen en regelde de contacten.

Piet D. beraamde de moorden uit wraak. De overvallen moesten gepleegd worden om geld of verdovende te bemachtigen. Hij had van één van zijn beoogde slachtoffers eerder een vinger afgeknipt, aldus de aanklager, die sprak van zeer ernstige feiten: „Voor de hoofdverdachte telde maar één mensenleven: dat van hemzelf.”

De politie infiltrant was een door de politie ingehuurde Sloveense geheim agent. De advocaat van Piet D. meent dat de nationale recherche buiten zijn boekje is gegaan. Volgens hem was de tippende medegedetineerde illegaal in ons land, en stond hij op het punt om te worden uitgezet. "De man had een zeer groot belang bij een goed verhaal. Hij kreeg daarmee een verblijfsvergunning."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook