woensdag 16 juni 2010

Rechter buigt zich over rechtmatigheid arrestatie Joran van der Sloot

Komende vrijdag zal Joran van der Sloot worden voorgeleid aan de rechter. Naar verwachting zal de rechter, de voormalige anticorruptiemagistraat Carlos Morales Córdova, beslissen of het voorarrest van Van der Sloot zal worden verlengd.

Omdat er door internationale experts vraagtekens zijn gezet over de vraag of de arrestatie en overlevering vanuit Chili naar Peru rechtmatig verlopen is zal de rechter zich waarschijnlijk ook over die vraag buigen. Het is echter niet te verwachten dat een rechter in Peru Joran vrij zal laten, zelfs al was de arrstatie onrechtmatig. Hij is namelijk niet gearresteerd in Chili, maar uitgezet.

Van der Sloots Peruaanse advocaat stond de afgelopen dagen onder hevige druk. "De ramen van zijn kantoor zijn ingegooid en zijn familie is ernstig bedreigd", aldus de Nederlandse raadsman van de familie, mr. De Rooij.

Volgens De Rooij is er echter geen sprake van dat de Peruaanse advocaat de verdediging neerlegt. "Het is mogelijk dat hij niet zelf de zaak zal doen, maar in dat geval zal gewoon iemand van zijn kantoor de zaak overnemen", aldus De Rooij. De Peruaanse advocaat bevindt zich op een schuiladres. De volkswoede in Peru op Joran groeit nog met de dag. Ook de familie van de vermoorde Stephany Flores blijkt zich volop te bemoeien met de strafzaak. Haar vader Ricardo is een steenrijke zakenman, met uitstekende contacten in de Peruaanse regering.

Ricardo Flores stelde gisteren dat de aanklacht veel uitgebreider moet worden gemotiveerd. Verder zou de rol van drie taxichauffeurs die Joran naar Chili hielpen vluchten, nog onderbelicht zijn. Volgens Joran zou hij horloge, geld en kleding aan hen hebben moeten afgeven, nadat hij ze had gezegd dat hij gezocht werd voor moord. De taxichauffeurs ontkennen dit met klem. Joran blijkt bij de Chileense politie een geheel andere lezing te hebben gegeven. Daarbij zouden hij en Stephany zijn overvallen in hun kamer door twee mannen met een vuurwapen en een mes. In een derde lezing liet hij haar achter na vertrek uit het casino.

De bewakingsbeelden in zijn hotel logenstraften echter elke eerdere versie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook