dinsdag 19 oktober 2010

Uitspraak: Eén jaar cel voor moord op Dirk Post

Jaap van der H. (16) uit Urk is door de rechtbank in Lelystad vandaag veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie, met aftrek van het voorarrest, voor de moord op Dirk Post (14) uit Urk. Daarnaast werd Van der H. veroordeeld tot gedwongen behandeling in een inrichting voor jeugdigen. Twee andere verdachten, een 13- en een 14-jarige jongen, werden conform de eis van het OM vrijgesproken.

De straf voor Jaap is eveneens volgens de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Van der H. heeft bekend Dirk Post vorig jaar november te hebben vermoord.

De rechter achtte overtuigend bewezen dat Jaap opzettelijk en met voorbedachten rade Dirk om het leven heeft gebracht. Van der H. stak Dirk met 47 messteken dood. Tijdens het steken heeft hij tijd gehad om over zijn handelen na te denken, maar desondanks is hij doorgegaan, aldus de rechter.

Jaap lijdt aan een ernstige ontwikkelingsstoornis en ook werden kort na zijn aanhouding psychotische verschijnselen vastgesteld, zo stelde de rechtbank. De rechtbank wil deze omstandigheden niet in een mildere straf tot uiting brengen, aangezien verdachte voor zijn ernstige daad al volgens het mildere jeugdrecht wordt berecht. Maar het is wel van groot belang dat Van der H. blijvend hulp krijgt in de vorm van een behandeling, zo stelde de rechtbank.

De reden van de moord was niet ruzie om een meisje zoals eerder werd gedacht, maar dat Jaap ooit aan Dirk had verteld dat hij (Jaap)  ooit door middel van 'glaasje draaien' een geest op had geroepen en dacht dat hij sindsdien vervloekt was. Dirk zou dit hebben doorverteld, hetgeen voor Jaap reden was hem te vermoorden.

In totaal bracht Jaap hem 47 messteken toe, iets waar hij 2-2,5 minuten mee bezig was.

Het vonnis

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook