vrijdag 29 oktober 2010

Verklaringen van Poch geen bewijs

De rechtbank in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft bepaald dat de verklaringen die de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch heeft afgelegd tegenover zijn voormalige collega's bij Transavia, niet als juridisch bewijs gelden omdat ze niet in een rechtszaal zijn uitgesproken.

Daarom zijn volgens de rechtbank de preventieve hechtenis van Poch en de dwangsom van 615 miljoen Argentijnse pesos (een kleine 112 miljoen euro) onrechtmatig. Poch blijft echter voorlopig vastzitten in de gevangenis. Onderzoeksrechter Sergio Torres, die de aanklacht tegen Poch heeft geformuleerd, heeft opdracht gekregen snel te bepalen hoe het proces nu verdergaat.

Poch zou tijdens een etentje op het Indonesische eiland Bali tegen collega’s van de luchtvaartmaatschappij Transavia hebben verklaard dat hij had deelgenomen aan de zogeheten 'vluchten des doods' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië van 1976 tot 1983. Tegenstanders van het regime werden levend boven zee naar beneden gegooid. Die collega's hebben inmiddels toegegeven dat Julio niet in de 'ik' vorm sprak.

Mei 2010
Een document van de marine bevestigd dat Poch nooit vrachttoestellen vloog voor de marine. Alleen hieruit werden politieke gevangenen in zee gegooid. Ook volgens de logboeken bestuurde Poch alleen straaljagers met één motor, een compleet andere tak van sport, aldus vliegexperts.

Ook de tweede pijler van de aanklacht wankelt. Twee Transavia-collega’s die verklaarden dat Poch op Bali in 2003 repte over zijn rol in de doodsvluchten, geven nu intern toe dat hij niet in de ’ikvorm’ sprak. Eén van beiden, Edwin R.B., zal weigeren te getuigen als rechter Torres dat vraagt.
Op basis daarvan startte onderzoeksrechter Sergio Torres een onderzoek. In september vorig jaar werd de piloot in het Spaanse Valencia gearresteerd, vlak voor wat zijn laatste Transaviavlucht had moeten worden. Begin dit jaar leverde Spanje Poch uit aan zijn geboorteland Argentinië.

In de aanklacht wordt Poch medeverantwoordelijk gehouden voor alle misdaden van het legeronderdeel waarvan hij deel zou hebben uitgemaakt. De rechters hebben zich daar vrijdag echter tegen uitgesproken. Ook zou niet aangetoond zijn dat Poch transportvliegtuigen en helikopters, waarmee de doodsvluchten werden uitgevoerd, kon vliegen. Dat laatste heeft de piloot zelf ook in zijn verdediging aangevoerd.

Update 30 oktober 2010: De vrijlating van Julio Poch lijkt op handen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook