maandag 19 juli 2010

Deel rechters permanent geschoold

Driekwart van alle rechters in Nederland voldoet inmiddels aan de normen voor permanente educatie. Ze blijven dus sleutelen aan hun bekwaamheid. Dat staat in een brief van minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, Binnenlandse Zaken) aan de Kamer.

Na de Schiedammer Parkmoord, op een meisje van tien, laaide de discussie over de kwaliteit van opsporing en vervolging flink op. Een man zat ten onrechte vier jaar in de gevangenis voor deze moord, waarbij een elfjarige jongen gewond raakte. Er was sprake geweest van een 'tunnelvisie', waarbij te vroeg is uitgegaan van een bepaalde verdachte.

Een speciaal opgerichte evaluatiecommissie was zeer kritisch. Het programma 'Versterking Opsporing en Vervolging' werd in het leven geroepen. Dat heeft inmiddels geleid tot nieuwe mogelijkheden om deskundigen van buiten om hun mening over een zaak te vragen, en tot toetsing van beslissingen door niet bij de kwestie betrokken medewerkers.

Het programma omvatte geen maatregelen voor de strafrechtspraak, maar de Raad voor de rechtspraak voerde zelf maatregelen in. Zo werd ook een 'eigenwijsheidskamer' ontwikkeld, waarin strafrechters onder leiding van coaches hun 'reflectief vermogen' kunnen ontwikkelen. Daardoor moeten ze een frisse kijk op het eigen handelen en het samenwerken houden."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: Boete voor onvoorzichtige motoragent veroordeeld

Een motoragent is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 500 euro boete en twee maanden voorwaardelijke rijontzegging voor een aanrijding met een fietsster op een fietspad in Houten. Volgens de rechter heeft de 41-jarige Han H. uit Nieuwegein “aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend” gereden. Het vonnis is conform de eis.

De motoragent voerde op 21 januari met collega's een bromfietscontrole uit. Toen hij op een fietspad achter een bromfietser reed, verleende hij op een kruising met een ander fietspad geen voorrang aan een fietsster. De vrouw kwam ten val en liep een zware hersenschudding en een diepe hoofdwond op. De motoragent, die met een snelheid van 30 tot 40 kilometer per uur over het fietspad reed, maakte geen gebruik van zwaailicht of sirene.

Zijn raadsvrouw vond dat de agent in het kader van de uitoefening van zijn werk was vrijgesteld van het naleven van de verkeersregels, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. Volgens de rechter moest de motoragent beducht zijn op fietsers op het fietspad en heeft hij niet goed opgelet. De agent had de fietsster naar zijn zeggen wel gezien, maar hij dacht dat ze stilstond.

De rechtbank hield in de straf rekening met het blanco strafblad van de man en het feit dat hij spijt en medeleven heeft betuigd aan het slachtoffer.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook