dinsdag 8 maart 2011

Eis: 18 jaar voor moord in Dordrecht

De officier van justitie bij de rechtbank in Dordrecht heeft dinsdag 18 jaar en tbs geëist tegen M.W. van der L. (33) uit Dordrecht wegens de zgn. hamermoord op zijn buurman (42) vorig jaar 3 september in diens woning aan de Eisingahof. Bovendien verdenkt het Openbaar Ministerie hem van een poging tot doodslag op een voormalige collega en van vier inbraken.

Het slachtoffer van de moord zou de dodelijke woede van de verdachte hebben gewekt toen deze een peuk van zijn balkon schoot en hij daarop met een gebaar had gereageerd. Van der L. wachtte daarna volgens het OM bewust op een kans om de buurman af te straffen. Op 3 september vorig jaar stierf hij door 23 klappen op zijn hoofd met een hamer en door meerdere messteken in borst en hals.

Van der L. moordde in koelen bloede, aldus het OM, dat deze conclusie mede baseert op de verklaringen die Van der L. zelf aflegde.

Van der L. maakte zich ook schuldig aan een poging tot doodslag op een ex-collega, naar eigen zeggen omdat deze een negatieve referentie had afgegeven waardoor hij geen werk meer kon vinden. De man, enige tijd de leidinggevende van de verdachte, kwam er uiteindelijk zonder kleerscheuren af. Maar het had anders kunnen lopen, toen de verdachte met een met stenen gevulde kous op de auto van het slachtoffer insloeg. Ook hier was sprake van een doelbewuste en voorbereide aanval, aldus het OM.

Volgens het OM heeft Van der L. ook vier inbraken op zijn geweten, waarvan twee bij een bedrijf.

De rechtbank doet op 22 maart uitspraak.

Update 22 maart 2011: Het werd 16 jaar en tbs. Behalve moord achtte de rechtbank ook een poging tot zware mishandeling op een ex-collega en vier inbraken bewezen. De rechtbank ging mee met de conclusie van deskundigen dat Van der L., die geen enkel berouw toonde, als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden beschouwd.

Update 23 december 2011:  In hoger beroep werd het 14 jaar en TBS.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook