dinsdag 24 mei 2011

Teeven wil geen onderzoek van elke dode in een cel.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vindt het “niet zinvol” om steevast het overlijden te onderzoeken van iemand die in een cel is gestorven. Veel mensen sterven in de cel gewoon een duidelijk natuurlijke dood, antwoordde hij dinsdag in de Tweede Kamer op een suggestie van GroenLinks.

Het aantal sterfgevallen in detentie is met ongeveer dertig tot 35 overledenen al jaren stabiel. Alle gevallen worden gemeld aan de verantwoordelijke inspectie, die bepaalt of een overlijden in de cel nader onderzocht moet worden.

Op zich is dit natuurlijk idioterie omdat het overlijden aan een natuurlijke dood pas bepaalt kan worden ná onderzoek. Buiten de gevangenis overlijden nóg meer mensen aan een natuurlijke dood, maar ook daar wordt dat onderzocht. In de gevangenis is de populatie gewoonlijk jonger dan buiten de gevangenis en daarmee is de kans op een natuurlijke dood kleiner.

Bij een dood binnen de gevangenis zou net als daar buiten gewoon een onafhankelijke schouwarts een verklaring van al dan niet natuurlijke dood af moeten geven, met al dan niet een sectie als gevolg.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook