vrijdag 3 juni 2011

SP wil stop op uitleveren onderdanen

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen (foto) wil dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) moet opkomen voor de veiligheid van Nederlandse burgers in andere Europese landen. Gesthuizen stelt dit naar aanleiding van de recente uitlevering van de ernstig zieke fruithandelaar Cor Disselkoen (64) aan Polen.

Gesthuizen roept de minister op het matje naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Nu lopen Nederlanders gevaar als zij door een Europees arrestatiebevel in Polen vast komen te zitten, vindt het Kamerlid. Hartpatiënt Disselkoen werd vorige week geboeid en in een militair transportvliegtuig aan Polen uitgeleverd, naar aanleiding van een volgens hem door de Poolse overheid uit de duim gezogen belastingconflict van vijftien jaar geleden.

Tijdens het anderhalve dag durende transport kreeg Disselkoen geen drinken of eten, en werd hij in de overbevolkte Poolse gevangenis bestolen van zijn medicijnen voor zijn hartkwaal. Afgelopen woensdag kwam Disselkoen op borgtocht vrij, nadat de Poolse rechter tijdens de zitting nog had geprobeerd hem voor nieuwe feiten aan te klagen. Eerder dit jaar weigerde Opstelten op te komen voor de belangen van Disselkoen, toen deze uit angst voor diens uitlevering was ondergedoken.

Gesthuizen: “In Europa hebben we zogenaamd vertrouwen in elkaars rechtssystemen, maar dat blijkt keer op keer onterecht te zijn. In onder meer Polen worden rechten van verdachten geschonden en zijn mensen hun leven niet zeker. Het is een fabeltje dat in alle Europese landen het rechtssysteem naar behoren functioneert. En zolang dat zo is, moet Nederland wat beter op zijn onderdanen letten. Het blinde vertrouwen dat gesteld wordt, is onterecht en het brengt mensen in groot gevaar”, aldus het SP-Kamerlid. Volgende week besteedt ook het Europees parlement aandacht aan de misstanden in Polen, dat jaarlijks bijna net zo veel arrestatiebevelen doet uitgaan als alle andere Europese landen samen. Vaak verdwijnen mensen voor kleine vergrijpen maanden in mensonterende gevangenissen, wachtend op hun proces.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook