dinsdag 4 februari 2014

Nieuw onderzoek naar dood van Leon Groeneweg

Een speciaal team van experts gaat het onderzoek naar de dood van de Schiedammer Leon Groeneweg (19), die in 2008 in het Brielse meer werd gevonden, opnieuw tegen het licht houden.

De moeder van Leon dreigde eerder in hongerstaking te gaan als het overlijden van haar zoon niet nader wordt onderzocht. Zij meent dat justitie de zaak nooit goed heeft uitgezocht. Haar zoon zou door een jeugdbende uit Schiedam zijn omgebracht, vermoedt ze. De zogeheten Landelijke Reflectiekamer gaat het moordossier nader bekijken.

De bevindingen kunnen leiden tot een nieuw onderzoek, bevestigde de hoofdofficier. Hij benadrukte dat het dan niet gaat om heropening van de zaak, want die is niet afgesloten: „Omdat er geen nieuwe aanknopingspunten zijn, ligt de zaak nu alleen stil.” Hij vindt dat er rond de zaak zo veel emotie ligt dat hij er zeker van wil zijn dat justitie niets over het hoofd heeft gezien.

De politie onderzocht destijds de dood, maar het onderzoek leverde geen aanwijzingen op voor een misdrijf. Informatie over de zaak die in de jaren daarna nog binnenkwam, is telkens onderzocht, zegt het OM. Maar ook dat leverde niets op. De familie van de jongen blijft er, ondanks dat die in bezit is van het dossier, van overtuigd dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Op 14 januari 2007 werd een vriend van Groeneweg, Tariq Chatta (19), ook dood aangetroffen in her Brielse meer. Beiden zouden problemen hebben gehad met een Schiedamse jeugdbende

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook