maandag 16 juni 2014

Uitspraak: strafje voor doodrijder

De fietser die zondagavond gewond raakte na een ongeluk op de Kanaalweg in Leiden is aan haar verwondingen overleden. Het gaat om Nina (16) uit Leiderdorp.

Nina werd op de Kanaalweg, op de kruising bij het verkeerslicht, aangereden door Mohammed M. (20) uit Leiden.

Update 24 December:
Mohammed M.,  de taxichauffeur die het meisje in een geleende auto met een snelheid van 105 kilometer per uur schepte is veroordeeld tot tien dagen gevangenis plus tachtig dagen voorwaardelijk, een werkstraf van 240 uur en ontzegging van de rijbevoegdheid voor twee jaar. De tien dagen cel heeft M. al in voorarrest uitgezeten.

De straf valt flink lager uit dan het openbaar ministerie krap twee weken geleden eiste: twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van vier jaar. Het vonnis van de rechters was een klap in het gezicht van de familie van het slachtoffer. Ze verlieten ontroostbaar de rechtszaal.

Mohammed M. en zijn advocaat waren zelf niet naar de rechtbank gekomen om de uitspraak te horen. De zaal zat wél opnieuw vol met familieleden en vrienden van Nina. Zij hoorden het verhaal van de rechter met op zijn minst gemengde gevoelens aan. De rechtbank was zich er overigens terdege van bewust dat de toehoorders het niet eens zouden zijn met de strafmaat. Rechtbankvoorzitter Chris Hensen zei dat er door toedoen van M. niet alleen een abrupt einde was gemaakt aan het leven van een jong meisje, maar dat dat bovendien een groot gat geslagen heeft in het leven van haar familie en vrienden die voortaan zonder haar verder moeten. “De rechtbank is zich er van bewust dat geen enkele straf recht zal doen aan dit dramatische verlies.”

Dat de opgelegde straf veel lager uitvalt dan de eis van het openbaar ministerie, komt onder andere omdat de rechtbank heeft gekeken naar haar eigen zogeheten LOVS-oriëntatiepunten, een richtlijn voor de strafmaat. “Die gaat uit van een aanzienlijk lagere straf.''

M. wordt niet veroordeeld voor doodslag en ook niet voor roekeloosheid maar voor grove schuld. Er ontbreekt namelijk bewijs voor andere vergrijpen dan alleen veel te hard rijden: telefoneren bijvoorbeeld of met alcohol op achter het stuur kruipen. Verder houden de rechters er rekening mee dat de Leidenaar zélf ook gebukt gaat onder de wetenschap dat hij een meisje heeft doodgereden. “Hij zal moeten leven met dat besef.” (Jaja)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook