dinsdag 23 december 2014

Hamza B. veroordeeld tot 20 jaar

Hamza B. is door de rechter in Tanger (Marokko) veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de dubbele liquidatie op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Tegen B. was door de openbare aanklager in Tanger de doodstraf, om te zetten in levenslang, geëist.

De veroordeling geldt ook het schieten op twee motoragenten, die tijdens de vlucht van de daders van de Staatsliedenbuurtmoorden onder vuur werden genomen.

Hamza B. vluchtte naar Marokko, maar kon daar in juni 2013 worden aangehouden. Op verzoek van de Nederlandse justitie heeft Marokko, dat geen eigen onderdanen uitlevert, de vervolging van B. overgenomen.

Bij de aanslag kwamen  Youssef Lkhorf (28) en de Saïd el Yazidi (21) om het leven. De Marokkaanse justitie zei vandaag dat zij alle aanklachten tegen B. bewezen acht.

De zitting dinsdag was de vijfde in het strafproces tegen Hamza B. De rechtbank in Tanger hield de zaak recentelijk tot tweemaal toe aan omdat B. een extra advocaat in de arm had genomen. Deze eiste tijd om de zaak te kunnen voorbereiden.

Het geweld in de Staatsliedenbuurt past in de reeks liquidaties die de afgelopen twee jaar in en om Amsterdam zijn gepleegd. Het eigenlijke doelwit van die specifieke schietpartij, Benaouf A., is onlangs in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar cel wegens zijn aandeel in een liquidatie in Antwerpen, in oktober 2012. Voor de Staatsliedenbuurt zitten in Nederland nog twee verdachten vast. Zij zullen komend voorjaar in Amsterdam terechtstaan. Een andere verdachte is op vrije voeten.

Officier van justitie Maaike van Kampen is in Nederland met de zaak belast. Zij toonde zich tevreden met de samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten: „Het wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak duurde langer dan ik aanvankelijk had gedacht, maar uiteindelijk ben ik tevreden met de uitspraak die er nu ligt. Deze samenwerking laat zien dat vluchten vanuit Nederland naar Marokko niet loont."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook