maandag 13 oktober 2014

Uitspraak: 8 jaar cel voor vrouw die zoontje doodde

De vrouw (48) die 17 januari haar zoontje (11) om het leven bracht in Amersfoort, is vandaag wegens moord veroordeeld tot 8 jaar cel.

De rechtbank in Utrecht leidt uit haar afscheidsbrief af dat de vrouw haar zoontje niet in een opwelling doodde; een poging zichzelf van het leven te beroven mislukte. Ze liep al langer met het idee zelfmoord te plegen en haar zoontje mee te nemen. In de brief, gericht aan haar man, liet ze instructies achter. Ook gebruikte ze een methode voor een 'zachte dood', waarnaar ze vooraf had gezocht op internet.

Haar zoon "betaalde de prijs dat zijn moeder haar relatieproblemen niet anders kon oplossen", stelt de rechtbank. „Dat is gruwelijk."

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De advocaat had gepleit dat het om een opwelling ging: doodslag, geen moord. De vrouw is verminderd toerekeningsvatbaar, maar had zeker nog het vermogen om naar andere oplossingen te zoeken, oordeelt de rechtbank.

De vader van de jongen had aangekondigd dat hij wilde scheiden van zijn vrouw. Hij vond zijn zoon met een zak over zijn hoofd die dicht geplakt was met tape. Een vondst waarvan de vrouw had gelezen dat het zeer gruwelijk is voor nabestaanden. Zelf had de vrouw zich gesneden. De rechtbank wees de achterblijvende vader alvast 5.000 euro voorschot op schadevergoeding toe voor de schok.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook