maandag 9 februari 2015

Eis: 15 jaar in Hoger beroep voor moord Zoetermeer

De advocaat generaal in Den Haag heeft in hoger beroep 15 jaar cel geëist tegen een man uit Zoetermeer die ervan wordt verdacht op 19 augustus 2012 rond half vijf 's-nachts gericht op een auto te hebben geschoten waarin twee broers zaten. Eén van de twee, een man (29), overleed een week later, op 28 augustus aan zijn verwondingen. Daarnaast wordt de Zoetermeerder ervan verdacht dat hij bij dezelfde schietpartij heeft geprobeerd de broer van het slachtoffer om het leven te brengen. Ook vindt het OM een bedreiging bewezen die vooraf is gegaan aan de fatale schietpartij.

De aanleiding voor de schietpartij zou zijn gelegen in een langlopende ruzie tussen de verdachte en zijn familie-/vriendenkring en die van de broers. In de anderhalf jaar voor de schietpartij is er tussen hen een aantal incidenten geweest. Op 19 augustus escaleerde de ruzie en eindigde, na een achtervolging met auto's, in de bewuste schietpartij op de Florence Nightingalelaan .

Uit het forensisch onderzoek, in combinatie met de verklaringen van onder meer de verdachte, is vast komen te staan dat er zeven keer is geschoten. Vijf keer door de verdachte en twee keer vanuit de richting van de broers. Nadat één van de broers was geraakt door een van de kogels, is de auto waarin hij reed op een kruising ter hoogte van de middenberm tot stilstand gekomen. Dat de andere broer niet is geraakt door een van de rondvliegende kogels, is volgens het OM slechts gelukkig toeval. De kogel die de bijrijdersdeur van de auto heeft geraakt is terug gevonden in de zitting van de stoel waarin de broer zat. Hij is door het oog van de naald gekropen.

Het OM vindt dat alleen een lange celstraf recht doet aan de ernst van het de feiten. Er is een aantal aspecten dat in de visie van het OM strafverzwarend werkt. Dat zijn onder andere het gebrek aan erkenning en inzicht van verdachte in zijn gedrag, dat de schietpartij op de openbare weg plaats vond, de bijzondere gewelddadigheid en de recidive. Het OM vindt dat de door de rechtbank opgelegde straf niet volledig recht doet aan de straffen die doorgaans voor dit soort feiten wordt opgelegd zeker nu in de visie van het OM sprake is van de genoemde strafverzwarende omstandigheden. Een hogere strafeis dan de straf die door de rechtbank is opgelegd is dan ook op zijn plaats", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot 12 jaar cel na een eis van de officier van justitie van 15 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) op 20 februari.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook