maandag 26 september 2016

Uitspraak: 8 jaar cel voor 'Brabantse Clyde'

Manuel van V (30) uit Tilburg is door de rechtbank in Den Bosch tot acht jaar cel veroordeeld voor een reeks geweldadige woningovervallen. De strafkomt bovenop de levenslange celstraf die hij vorig jaar in België al kreeg. Van V. is de mannelijke helft van het duo dat bekend werd als de Brabantse 'Bonnie en Clyde'.

De reeks gewelddadige woningovervallen die Manuel samen met zijn toenmalige vriendin Tessa van D (nu 27) uitvoerde in september en oktober 2011 in Noord-Brabant bezorgden het koppel de bijnaam 'Bonnie en Clyde.

Die reeks overvallen mondde in oktober 2011 uit in de moord op een makelaar in België, waarvoor Van V. levenslang kreeg en Van D. 28 jaar. Zij kreeg er vandaag voor haar beperkte rol bij de overvallen nog drie maanden cel bij

Het Openbaar Ministerie had tegen Van V. tien jaar geëist, tegen Van D. één jaar.

De rechtbank hield geen rekening met de in België opgelegde gevangenisstraf. Dat is wettelijk niet nodig, legde ze uit. Overigens hoeft in België een levenslange gevangenisstraf niet helemaal te worden uitgezeten. In Nederland is dat nog wel zo.

De rechtbank kwalificeerde de overvallen die Van V. en Van D. pleegden als 'laffe en gewetenloze' daden. De woningovervallen werden veelal gepleegd bij oudere mensen. Bij een stel in Baarle-Nassau werd de vrouw aangerand en bedreigd met verkrachting, terwijl de man in de andere kamer met een loden pijp werd geslagen. Verder bestalen de twee in Chaam een vrouw van haar juwelen door zich voor te doen als medewerkers van een incassobureau. Van V. had bij de bewuste vrouw eerder als huishoudster gewerkt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook