zondag 15 augustus 2004

Moord in Berg Terblijt

Afgelopen nacht is in zijn woning aan de Lindenstraat in Berg en Terblijt Jef Leukel (68) bij een overval omgebracht, zijn vrouw Mia Leukel-Geenen (69) raakte zwaar gewond.

De politie kreeg rond 00.30 uur de melding van de overval binnen. In de woning trof de politie de overleden man en zijn gewonde vrouw aan.  De vrouw is overgebracht naar een ziekenhuis (en ligt vervolgens geruime tijd in coma).

Over de aard van haar verwondingen en over de doodsoorzaak van Jef leukel kan de politie nog niets zeggen. Er zijn in verband met de zaak nog geen mensen aangehouden.

In het huis in  blijkt een waar bloedbad aangericht. De vrouw was, ondanks haar zware letsel echter nog in staat om in paniek de politie te alarmeren.

Op het moment dat de politie na de melding arriveerde, was Sjef Leukel al overleden. De dader(s) heeft (hebben) vreemd genoeg alleen de horloges en de trouwringen van het echtpaar meegenomen. Saillant detail is dat op donderdag, enkele dagen voor het misdrijf, het alarm van het echtpaar Leukel een keer of vijf is afgegaan. Volgens een omwonende was er echter niet veel te halen bij het echtpaar. “Die man was niet rijk. Hij deed ook geen vlieg kwaad”, zegt buurman Cobben. “Ik ben wel bang dat hij zich verzet heeft tegen die overvallers. Want Sjef zou zich nooit zomaar klakkeloos overgeven. Daar kende ik hem te goed voor.”

De politie heeft een Team Grootschalig Opsporingsonderzoek moeten optrommelen uit alle hoeken van Zuid-Nederland. Want het korps Limburg- Zuid is wederom overbezet na de vierde moord in amper twee weken tijd. Eerst de moord op opticien Isabelle Pongs in haar winkel in Landgraaf (30 juli). Vervolgens werd het levenloze lichaam van de vermiste Belg Pierre Collette ontdekt op de Sint Pietersberg (4 augustus). Daarnaast is het onderzoek naar de moord op Maurice Hendriks in Heerlen ( 5 augustus) nog niet afgerond. Ook is een team nog volop bezig met de zeer zware mishandeling van een man op een parkeerplaats langs de Brunssumerheide. (Later zou dit bekend worden als de ‘Flikkertik’ zaak waarin uiteindelijk op 16 april 2007,  14 verdachten voor de rechter zouden komen.)

Update 18 augustus 2004:
Hoewel de dader volgens Mia Nederlands sprak denkt de politie dat de vermoedelijke dader van de moord op Jef Leukel afkomstig is uit de Baltische Staten. De politie vond vlakbij de afgelegen woning van het echtpaar een trui en een paar schoenen, waarschijnlijk door de dader op zijn vlucht achtergelaten. Deze spullen blijken afkomstig uit Estland, Letland of Litouwen.

De politie zoekt getuigen die een man in de buurt Terblijt, Sibbe, Vilt of Bemelen blootsvoets hebben zien lopen. Een achtergelaten flesje water en een plastic zak deden het spoor naar Wommelgem (België) lopen. De recherche stuurt een SMS boodschap naar alle mobieltjes die uren voor de moord in de buurt van een benzinestation en winkel in Wommelgem zijn geweest maar zonder resultaat.

De logs van de zendmasten op de plaats delict laten echter 3 litouwse nummers gevonden die intensief gebeld hebben.

Update 13 april 2005:
Afgelopen week werden drie Litouwse mannen aangehouden in Denemarken en Duitsland op verzoek van de Nederlandse justitie, in verband met de moord. Eén is er afgelopen maandag al vrijgelaten en vandaag is ook het uitleveringsverzoek tegen de overige twee ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Volgens justitie blijven de mannen nog wel verdachte. De mannen hebben een sluitend alibi.

Update 7 September 2005
Politie maakte bekend een grootschalig vingerafdruk onderzoek te willen starten. Ook werd er een daderprofiel gemaakt.
De zaak raakt bekend als ‘de Limburgse Heuvelmoord’.

Al met al heeft het weinig weg van een roofmoord. De dader is met zoveel geweld tekeergegaan dat het haast lijkt op een diepe haat tegen Leukel, ook is er geen geld verdwenen.

Update 3 mei 2009
Zie Opnieuw de moord in Berg en Terblijt, aangaande de uitzending van Peter de Vries

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook