donderdag 21 december 2006

Vrijspraak moord op Shirley Hereijgers

shirley hereijgers Henk S. (35) is donderdag door de rechtbank in Groningen vrijgesproken van de moord op Shirley Hereijgers(19) (foto) in 1997. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat  S. destijds betrokken is geweest bij de dood van de prostituee.

S. werd eerder veroordeeld voor verschillende misdrijven en zit momenteel een celstraf van 16,5 jaar uit. In 2001 werd hij veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs wegens doodslag op de 18-jarige studente Anne de Ruijter de Wildt uit Groningen en de 25-jarige Annet van Reen uit Utrecht.

Anne de Ruijter de Wildt werd op 1 mei 1997 dood gevonden in Groningen. Het lichaam van Shirley werd daar een dag later aangetroffen. De moorden werden al eerder met elkaar in verband gebracht; beide vrouwen bleken te zijn gewurgd.

Justitie dacht aan de hand van DNA-materiaal de betrokkenheid van S. bij de dood van Hereijgers te kunnen bewijzen. Op haar lichaam zijn haren aangetroffen van verschillende personen. Een van de haren komt overeen met het DNA van Henk S. Een deskundige van het Forensisch Laboratorium voor DNA Onderzoek (FLDO) verklaarde echter tijdens de rechtszaak dat drie tot vier op de duizend personen in Europa hetzelfde DNA-profiel in hun haren hebben. ,,Daarnaast heeft iedere directe aanverwante in de vrouwelijke lijn hetzelfde profiel'', aldus de deskundige. Volgens de rechtbank kan daarom niet worden bewezen dat de haar van S. is. De verklaringen die S. zelf heeft afgelegd, zijn volgens de rechtbank niet consistent. ,,De verdachte heeft meerdere verklaringen afgelegd en scenario's beschreven. Hierdoor ontstaat twijfel'', aldus de rechter. De door het Openbaar Ministerie aangevoerde getuigenverklaringen, die veelal pas drie jaar na de moord werden afgelegd, geven volgens de rechter evenmin een eenduidig en overtuigend beeld. Het OM gaat niet in hoger beroep.

Zie ook “Prostitutiemoorden in Nederland

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook