zondag 31 december 2006

De Hofstadgroep

Een overzicht.

Het Arles-proces, zoals Justitie de zaak tegen de Hofstadgroep noemt, richtte zich aanvankelijk in totaal op twaalf verdachten, maar daar werden twee personen aan toegevoegd: de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri en de in juni opgepakte Nouridinne el F. De rechtbank heeft vrijdag 14 oktober besloten dat Bouyeri, die levenslang heeft gekregen voor de moord op Van Gogh, ook terecht moet staan voor zijn rol in de Hofstadgroep

Van de veertien verdachten die terechtstaan zijn er twee vrijgelaten tijdens de vierde pro forma-zitting: Nadir Adarraf en Zine Labidine Aourghe. Omdat het onderzoek nog gaande is, zijn zij formeel nog wel verdachten.
Bouyeri staat ook terecht voor zijn rol in de Hofstadgroep

Mohammed Bouyeri (27), alias Abu Zubair, werd 2 november 2004 gearresteerd na de moord op Theo van Gogh. Hij kreeg voor deze moord levenslang, en komt dus in principe nooit meer vrij. De AIVD zag hem aanvankelijk niet als een leidersfiguur, hoewel hij op internet talloze radicale teksten publiceerde. Volgens het Openbaar Ministerie is Bouyeri wel degelijk de leider van het terreurnetwerk

Jason Walters (20), alias Abu Mujahied Amrik; alias Abdullah; alias David, bekeerde moslim met Nederlandse moeder en Amerikaanse vader. Werd op 10 november 2004 in de Haagse Antheunisstraat opgepakt nadat hij en zijn medestrijder Ismail A. handgranaten gooiden naar een arrestatieteam. Jasons jongere broertje Jermaine staat ook terecht. Hij krijgt 15 jaar wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan 5 moordpogingen.

Ismail Akhnikh, alias Suhaib, werd met Jason W. aangehouden in Den Haag. Werd naar andere gevangenis overgebracht omdat justitie hem verdenkt medegevangenen te ronselen voor de jihad, de heilige islamitische oorlog. Reisde in januari 2003 met Samir A. naar Tsjetsjenië, maar de autoriteiten van Oekraine zetten hen op de trein terug. Hij krijgt 13 jaar wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan 5 moordpogingen.

Zakaria T. (21), alias Said.

Nadir A. (21), kreeg van Bouyeri extremistisch materiaal. Zijn telefoonnummer werd gevonden bij een hoofdverdachte van de aanslagen in Madrid en Casablanca. Vrijgelaten bij vierde pro forma-zitting. Nog wel verdachte.

Nouridinne el Fahtni, alias Abu al Ka Ka of Fouad, in juni 2004 opgepakt in Portugal. Uitgezet naar Nederland. Waarschuwde AIVD voor Bouyeri: 'Die is echt gevaarlijk.' Huisgenoot van Bouyeri. 22 juni 2005 bij het Amsterdamse station Lelylaan samen met Soumaya Sahla en Martine van de Oever ingerekend door arrestatieteam. Op 10 maart 2006 krijgt hij 5 jaar wegens lidmaatschap terroristische organisatie en wapenbezit. Januari 2008 in hoger hiervan vrijgesproken. De vrijspraak wordt bij cassatie vernietigd en het proces moet over. In de separate zgn Piranhazaak krijgt hij eerst 4 en in hoger beroep 8 jaar cel.

Youssef Ettoumi (27), alias Bommetje of Semi. Huisvriend van Bouyeri krijgt 1 jaar maar wordt in hoger beroep vrijgesproken.

Zine Labidine Aourghe (26), alias Abu Yusuf, ook in oktober 2003 aangehouden. Vrijgelaten bij vierde pro forma-zitting. Krijgt 18 maanden.

Rachid Boussana (27), jeugdvriend Bouyeri, gaf hem enveloppen met geld en testament.

Mohamed Fahmi Boughabe (23), in oktober 2003 aangehouden.

Mohammed el Bousklaoui (20), alias Bisklati, huisvriend Bouyeri. Aangehouden in Portugal.

Ahmed Hamdi (26), alias Nord Holla, 'penningmeester'. Krijgt 2 jaar maar wordt in hoger beroep vrijgesproken

Mohammed el Morabit (24), alias Aka Bouidan, aangehouden in Portugal juni 2004. Ook aangehouden in huis van Bouyeri op 2 november 2004. Op 10 maart 2006 werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege het lid zijn van een criminele organisatie.

Jermaine Walters (18), alias Nourdin, broer Jason W., aangehouden op 10 november 2004, kwam in mei vrij wegens gebrek aan bewijs. Met Samir A. op 14 oktober 2005 opgepakt op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op politici en een overheidsgebouw.

Hofstadverdachte, maar apart berecht:

Samir Azzouz (19) reisde in januari 2003 met Ismail A. naar Tsjetsjenië, maar de autoriteiten van Oekraine zetten hen op de trein terug. De AIVD ontdekte dat Samir A. in oktober 2003 grondstoffen kocht voor aanmaak van explosieven. In juni 2004 werd hij opnieuw opgepakt voor een gewapende overval op een Rotterdamse supermarkt. In zijn huis vond de politie bouwtekeningen van het Binnenhof, de Schipholtunnel en de kerncentrale van Borssele. Het kabinet kondigde een terreuralarm af. In april sprak de Rotterdamse rechtbank hem vrij van het beramen van bomaanslagen. Ook het Hof in Den Haag, waar het OM in beroep was gegaan, sprak hem vrij. Het OM gaat nu in cassatie.

Azzouz. zit nog wel vast: op 14 oktober 2005 werd hij, net als Jermaine W., opnieuw opgepakt op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op politici en een overheidsgebouw. De politie verrichtte ook zes andere arrestaties. In de Piranhazaak krijgt hij eerst 8 en later 9 jaar.

Redouan al Issar (43), alias Abu Khaled, alias ‘de Sjeik’, Syrische geestelijk leider Hofstadgroep. Gearresteerd oktober 2003. Vluchtte 2 november 2004 (de dag van de moord op van Gogh) via België, Griekenland en Turkije naar Syrië waar hij wordt gearresteerd en gevangengezet in de Fereh Palestine-gevangenis voor politieke gevangenen in Damascus.

Mohamed C., schoonzoon van Redouan al Issar. Wordt in het Piranaproces uiteindelijk tot 9 jaar veroordeeld. Wordt 17 februari 2010 teruggestuurd naar Marokko, waar hij bij aankomst zou zijn ‘verdwenen’.

Andere verdachten die mogelijk iets met de Hofstadgroep te maken hebben:

Rachid Belkacem (32), alias Abu Fadel, werd 22 juni 2005 aangehouden in Londen en uitgeleverd. Gaf onderdak in Zierikzee aan Redouan al Issar en hielp ook mee bij diens vlucht. Hij wordt apart berecht. Vrijgelaten maart 2006, vrijgesproken van vuurwapen bezit. Wordt  5 juli 2006 dood gevonden in zijn huis in Zierikzee. Hij zou zijn vergiftigd

Soumaya Sahla (22), werd 22 juni 2005 opgepakt met Nouredine el F. Veroordeeld tot negen maanden cel  (3 voorwaardelijk) wegens wapenbezit. De arrestatie lijkt geregisseerd door de AIVD. Het Openbaar Ministerie (OM) had een jaar cel geëist. Het OM zegt niet te kunnen bewijzen dat ze handelde vanuit terroristisch oogmerk. Op 5 september 2006 werd Soumaya Sahla weer gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. In deze zgn ‘Piranhazaak’, krijgt zij aanvankelijk 3 jaar cel en later in hoger beroep 4 jaar. Lees ook “De mentale verkrachting van Soumaya”.

Refat G. (33), Bosniër woonachtig in Valkenswaard. Op zijn paspoort vluchtte Abu Khaled naar Syrië.

Bislan Achmedovich I. (25), Tsjetsjeen, werd op 18 mei 2005 gearresteerd in Tours. Zijn vingerafdrukken zaten op het 'testament' van Bouyeri. 25 juli 2005 wordt hij vrijgelaten. De vingerafdrukken zijn mogelijk op het testament gekomen omdat bij een verhuizing papier van Bislan I bij Mohammed B is terechtgekomen. Een oom van Bislan, Borz-Ali I., wordt korte tijd ook verdacht de link te zijn tussen de hofstadgroep en Tsjetsjeense terroristen.

Outman ben Amar (35), voormalig tolk van de AIVD die geheime informatie zou hebben doorgespeeld. Het OM eist acht jaar cel . Op 14 december 2005 veroordeeld tot 4,5 jaar en op 1 maart 2007 in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het lekken van AIVD-informatie.

Bilal L. (21), alias Abu Qataadah, gearresteerd voor oproep tot onthoofding van politicus Geert Wilders. Volgens justitie heeft hij tijdens zijn verblijf in de gevangenis voor de Wilders bedreiging, net als Ismail A. in de gevangenis medegevangenen proberen te ronselen voor de jihad, de heilige islamitische oorlog. Hij wordt als eerste veroordeeld onder de nieuwe antiterroristenwet: op 14 feb 2006 krijgt hij 3 jaar.

Marad J. (22), Tsjetsjeen werd op 19 april aangehouden in zijn huis in Schiedam in verband met de zaak-Van Gogh. Hij was verschillende keren bij Bouyeri thuisgeweest, maar volgens Justitie is er geen hard bewijs voor deelname aan terroristische activiteiten. Hij wordt nog wel vervolgd wegens heling en uitkeringsfraude.

Achmad al A. (41), alias Abu Bilal, Syriër uit Zierikzee. In maart aangehouden. In juni weer vrij. Wordt nog wel verdacht van mensensmokkel. Hielp Abu Khaled bij vlucht naar Syrië.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: