maandag 30 juni 2008

Getuigen snelkookpanmoord opnieuw voor de rechter

Vijf belangrijke getuigen in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord moeten opnieuw voor de rechter verschijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag beslist.

Het horen van de getuigen op de zitting moet opnieuw, omdat de rechtbank eerder deze maand een nieuwe samenstelling kreeg na gewraakt te zijn. De vorige rechtbank moest weg nadat uit een intern stuk over de verdachte, dat per abuis naar het Openbaar Ministerie en de verdediging was gestuurd, vooringenomenheid van de rechtbank zou blijken.

Het horen van de getuigen gebeurt vanaf 10 november. De hoofdverdachte in de zaak, de 52-jarige M.Y. uit Haarlem, zit dan al vier jaar in voorarrest. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in 1997 zijn toen 28-jarige broer heeft vermoord. Het hoofd van het slachtoffer werd in een snelkookpan uitgekookt en zijn lichaam door een vleesmolen gedraaid. Y. zou in 2002 ook op gruwelijke wijze zijn 30-jarige ex-vrouw hebben vermoord. Hij ontkent beide moorden.

Eén van de getuigen die opnieuw wordt gehoord, is de 29-jarige Tamara N. uit Spaarndam, die vorig jaar wegens medeplichtigheid aan de snelkookpandmoord tot acht jaar is veroordeeld. Zij heeft evenals twee andere getuigen belastende verklaringen afgelegd over Y. Ook twee vrouwelijke rechercheurs moeten opnieuw getuigen.

De rechtbank streeft ernaar 20 januari volgend jaar uitspraak te doen in deze langslepende zaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook