maandag 30 juni 2008

Eis 15 jaar en TBS voor dubbele moord op schoonouders

De 41-jarige Michiel de G. heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag een gevangenisstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de Westlander van moord op zijn ex-schoonouders. De amateurschutter uit Naaldwijk schoot in november vorig jaar zijn 68-jarige ex-schoonouders in hun huis in Monster dood. Kort na het incident meldde hij zich op het politiebureau.

De echtscheiding van zijn vrouw en de gevolgen daarvan, zoals de verdeling van de inboedel en de omgangsregeling met de twee kinderen, lagen ten grondslag aan zijn daad, aldus de verdachte. Ook kampte De G. met psychische problemen. Zo was hij eerder opgenomen geweest voor een depressie. Op die bewuste vrijdag raakte hij "de weg kwijt" toen hij een brief ontving over de financiële afhandeling. Hij stapte op zijn fiets en reed naar zijn ex-schoonouders die hun dochter bijstonden in de scheiding.

De G. stelde maandag dat hij zijn daad betreurt. "Het gebeurde allemaal in paniek." De officier van justitie betwijfelt dit. "De verdachte zegt dat hij in het wilde weg geschoten heeft. Er werden echter geen kogels gevonden op muren, plafonds en dergelijke." Ook zou de verdachte eerst naar zijn geladen pistool hebben gegrepen en niet zijn revolver die toen nog leeg was. Na zijn daad stapte hij over het lichaam van een van zijn slachtoffers heen en pakte, volgens getuigen, rustig de fiets.

Uit psychologisch onderzoek bleek dat de verdachte leed aan depressies en persoonlijkheidsstoornissen. Het OM stelde dat de verdachte handelde door een van tevoren genomen besluit. "De verdachte had bij meerdere keuzemomenten kunnen nadenken. Het is aannemelijk dat de verdachte heeft gehandeld onder emotionele omstandigheden, maar hij had hulp kunnen vragen." Aldus het OM

We zullen nooit weten wat de man bezielde, maar het is tekenend voor het OM dat zij psychologisch onderzoek aanvragen, maar vervolgens de resultaten wegwuiven als de conclusie hun niet aanstaat

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook