vrijdag 13 juni 2008

Proces Decembermoorden in Juli voortgezet

Het strafproces over de Decembermoorden in Suriname wordt in de eerste week van juli voortgezet. Dat hebben advocaten van de verdachten donderdag in Paramaribo bevestigd.
Dit betekent dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen meer dan twintig verdachten kan beginnen.

Vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime van ex-legerleider Desi Bouterse werden op 7 en 8 december 1982 doodgeschoten in het Fort Zeelandia.

Een exacte datum voor de voortzetting van het strafproces is nog niet bepaald. De advocaten zijn voor afzonderlijke gesprekken met de president van de krijgsraad uitgenodigd. Aan hen is het verzoek gedaan binnen een week de namen door te geven van personen die zij als getuigen voor hun cliënten zien.

Er zullen door de krijgsraad tientallen getuigen worden opgeroepen.

Het rechtscollege wil vaker zittingen houden tijdens de voortzetting van het megaproces. Vóór de opschorting van de strafzaak, begin april, kwam de krijgsraad vijf keer bijeen. Het proces begon eind november vorig jaar in een als rechtszaal ingerichte marinebasis in Boxel.

De behandeling van de zaak werd voor onbepaalde tijd opgeschort, nadat de krijgsraad alle verweren van de raadslieden had verworpen. Het ging om procedurele kwesties, zoals de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie en de geldigheid van dagvaardingen.

Hoofdverdachte Bouterse is tot dusver niet in de rechtszaal verschenen. Drie van de verdachten zijn ex-ministers die formeel niet door de krijgsraad ter verantwoording kunnen worden geroepen. Zij hebben nog geen dagvaarding ontvangen om voor de burgerrechter te verschijnen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: