dinsdag 16 september 2008

Eis 10 jaar voor doodslag op Tessa Klaver

tessa-klaver Het OM heeft in hoger beroep opnieuw 10 jaar geëist tegen Marco D (23) voor doodslag op zijn ex-vriendin, de 19 jarige rechtenstudente Tessa Klaver (foto). Zij werd 23 april 2007 door Marco gewurgd in haar woning aan de Plutostraat in Groningen. Marco werd in februari door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar wegens doodslag. Hij heeft hoger beroep aangespannen omdat hij de straf te hoog vindt.

Marco zou zijn doorgedraait nadat een jongen belde die geinteresseerd was in een kamer die Tessa wilde verhuren, hij grijpt haar bij de keel en wurgt haar. Een sectierapport van het NFI, dat onderzoek deed naar wanneer het zuurstoftekort bij het slachtoffer intrad, wees eerder uit dat het langere tijd had geduurd voordat het meisje was overleden. D. werd daarom in januari 2008 voor de rechtbank nog beschuldigd van moord. Tijdens de rechtbankzitting bleek echter dat hij uit een opwelling van woede zijn vriendin had gewurgd. Tessa Klaver overleed later aan de verwondingen. Het OM besloot D. daarom in januari en ook nu van doodslag te beschuldigen, maar eiste desalniettemin een lange gevangenisstraf.

Zijn advocaat en de Advocaat generaal zijn het redelijk eens over de feiten tot dan toe. Volgnes de advocaat generaal duidt echter Marco's gedrag daarna op berekening, volgens zijn advocaat op paniek.

Marco versleept het lijk naar de keuken en gaat met vrienden op stap. Later die avond doet hij dan net of hij Tessa dood aantreft. Op 24 april valt hij echter al door de mand. De AG vindt dat hij voor deze koelbloedigheid extra gestraft moet worden. Zijn advocaat Tjalling van der Goot noemt het echter een wanhoopsdaad en noemt vier jaar 'passend'.

Hoewel ik niet vind dat iemand gestraft moet worden voor gedrag ná een misdrijf, tenslotte kun je het niemand kwalijk nemen dat hij uit handen van de politie wil blijven, is 4 jaar natuurlijk veel te weinig voor zo'n daad en vind ik -zonder de verzwarende omstandigheden van na de daad in overweging te nemen- eigenlijk 12 jaar veel passender. Wat hem wél aangerekend zou kunnen worden is dat hij geen hulp gehaald zou hebben als het klaarblijkelijk lang heeft geduurd voordat Tessa kwam te overlijden. Als dat geen noord oplevert zou zeker de maximumstraf van 15 jaar voor doodslag passend zijn.

In de praktijk echter zijn er mensen die voor moord minder hebben gekregen.

Uitspraak 30 september 13.30
(Hij kreeg 8 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook